Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Tar el-bilen till Sälen – får betala “tillväxt-peng” för nya flygplatsen

  Foto: David Castor (CC0)

  Tre procent. Så mycket lägger hotell i Sälen och Trysil på i “tillväxt-peng” för de boende. Pengarna går till den nya flygplatsen, dit redan 250 miljoner skattepengar gått.

  Flygplatsen i Sälen har varit kontroversiell från början. Den har spåtts bli ett “ironiskt monument”, där massor av pengar läggs på utsläppstung flygindustri samtidigt som klimatförändringarna smälter bort snön som lockar dit turisterna. Redan i dag bygger skidåkningen på konstsnö från snökanoner, och Naturskyddsföreningen har varnat att skidturismen kan vara borta inom 10-20 år “om vi inte med alla medel stoppar klimatförändringarna”.

  Flygplatsen är också dyr. Statskassan har lagt 250 miljoner kronor på den nya flygplatsen som bara ligger nio mil bort från Mora-Siljan Airport. Dessutom har Sälens nya Scandinavian Mountains Airport fått Skistar att höja priset på liftkorten rejält – till en nivå likt den i Alperna – och lägger nu även på en extra flygplatstaxa för alla boende, oavsett hur de tagit sig dit. Bara i Sälen har man 4,8 miljoner gästnätter om året och i Trysil omkring 800 000.

  – Jag väljer att ha ”stay-cation” och semestra i Sverige i stället för att flyga till exempelvis Alperna. Och jag tar elbilen dit. Då känns det knäppt att förväntas vara med och betala för något som är så dåligt för miljön, säger “tvåbarnsmamman Lisa” till Expressen.

  Stöten, Kläppen, Scandinavian Resort, Skistar Sälen, Skistar Trysil, Radisson Blu Resort Trysil, och Radisson Blu Mountains Resort & Residences Trysil har alla infört tillväxtpengen. Förmedlaren Bengt-Martins har dock inte gjort det.


  Supermiljöbloggen belyser dumheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra