Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Kommentar Nyheter

    Leif Öster: ”Kyrkan blir klassens ljus om skogsförslaget antas”

    Bild på Husby kyrka
    Svenska kyrkan, landets femte största skogsägare, förbereder stor omläggning av sin skogsförvaltning. Foto: Leif Öster

    Om Svenska kyrkan antar Göran Enanders utredning går man från en att vara en av de sämre aktörerna i skogen till att bli klassens ljus. Det skriver SMB:s skogsexpert och krönikör Leif Öster i en kommentar till förslagen om en hållbar och etiskt bättre skogsförvaltning.

    Idag, onsdag den 25 september, presenterades Svenska kyrkans skogsutredning efter 15 månaders intensivt arbete. Den innehåller 414 sidor med väl genomarbetade analyser och förslag. Om förslagen genomförs, kommer kyrkan att gå från att vara bland de sämre i klassen, vad gäller skogligt hållbarhetsarbete, till att bli klassens ljus.

    Och prislappen är rimligt, cirka 20 kronor per medlem.  Kyrkan kan bli ett föredöme i Skogssverige.Bakgrunden till utredningen är en uppslitande intern debatt om hur svenska kyrkans skogar ska skötas. Debatten förs även bland kyrkans 5,5 miljoner medlemmar. Det finns de som vill lämna kyrkan med hänvisning till skogsskötseln. Nyckelfrågan är om skogarna fortsatt ska skötas med främst konventionellt kalhyggesbruk eller kan kyrkan göra bättre? 

    Göran Enander fick i april 2023 uppdraget att ta fram förslag som ska ge ett mer naturnära skogsbruk. Ett brukande där kyrkan bidrar till ökad biologisk mångfald, klimatnytta och även underlättar för rennäringen. 

    Till sekreterare utsågs Kaisa Syrjänen Schaal, som till vardags är specialist på kyrkans policyfrågor. Två tidigare ärkebiskopar, Antje Jackelén och Anders Wejryd har hjälpt utredaren med en teologisk text om andlig hållbarhet.

    ”Enander har lyckats bra med sina förslag”

    Det är ett omfattande betänkande som nu läggs. Kyrkan är en av Sveriges största skogs- och jordbruksförvaltare med 460 000 hektar skogsmark och 46 000 hektar jordbruksmark.

    Hur har då Enander lyckats? Mycket bra, tycker jag. Spännande är till exempel att på åtta procent av markerna föreslås att skogsbruket där designas efter rennäringens behov. På en tredjedel av skogarna ska naturnära skogsbruk tillämpas och en femtedel av skogarna ska skyddas helt. Fokus flyttas från ett volymtänk till ett långsiktigt värdeskapande, där större vikt läggs vid ökat lokalt inflytande och biologisk mångfald.

    Kyrkans metod kan bli modell för framtiden

    Till skillnad från andra skogsutredningar bygger denna på ett stort antal intervjuer och träffar med både anställda inom kyrkan, församlingsbor och externa experter. Samtliga 13 stift har besökts och fått göra inspel. 

    Men det är inte bara inom kyrkan utredningen är efterlängtad. Intresset är minst lika stort bland den övriga svenska skogsnäringen som just nu går i väntans tider. Mängder av öppna frågor behöver få svar och regeringen har tillsatt fyra (!) olika skogsrelaterade utredningar som nu arbetar. Ganska märkligt –det hade väl varit bättre med en samlad utredning? Kanske kan kyrkans utredning då bli ett viktigt inspel på vad som är ett möjligt framtida skogsbrukande.

    20 procent skyddas och hälften ska brukas mer varsamt

    Utredaren föreslår att kyrkan fortsätter med kalhyggesbruk på 47 procent av sin mark. Här ska miljöhänsynen förstärkas mot idag och på halva denna areal ska omloppstiden förlängas. Det betyder i klartext att träden får växa till sig innan de avverkas, vilket ger en snabb och direkt klimatnytta.

    Vidare föreslås att 20 procent av den produktiva skogsmarken helt ska avsättas för skydd av biologisk mångfald och till klimatnytta. Kyrkan har även en del skogar som planterats med nordamerikansk contortatall. Enander föreslår nu att kyrkans contortaskogar avvecklas inom en 10-årsperiod och ersätts med svensk tall.  Han får här oväntat stöd av Sveriges kommuner och regioner som anser i ett nytt yttrande att contortan bör klassas som en invasiv art.

    En tredjedel blir naturnära skogsbruk

    Utredaren föreslår vidare att 33 procent av kyrkans brukade skogsareal ställs om till ett mer naturnära brukande. Där ska ökad social hänsyn tas bland annat till friluftsliv, kulturmiljövård, rekreation och hälsa, med särskilt fokus på tätortsnära skog och hänsyn till rennäringen. Detta innebär:

    • Större lövandel, där det är möjligt
    • Stor andel naturlig föryngring
    • Inslag av restaureringsåtgärder
    • Bland annat ökning av områden med marklav
    • Ingen gödsling
    • Ingen dikning
    • Inga främmande trädslag
    • Ekologiskt funktionella kantzoner längs sjöar och vattendrag
    • Hänsyn till ras och skred
    • Klimathänsyn genom återvätning främst på dikade näringsrika torvmarker

    Intressant är också att utredaren vill att det nya naturnära skogsbruket även ska bidra till metodutveckling av skogsbruket. Bland annat ska åtta procent av skogsbruket designas för rennäringens behov.  Blädning ska utvecklas på tio procent av markerna och andra hyggesfria metoder på 15 procent av kyrkans skogar.

    Kunskapssatsning görs med nyinrättat råd

    Den allmänna trenden i svenskt skogsbruk är ett ökat krav på att den som äger eller förvaltar skogar har en stor egen kunskap. Enander föreslår därför att ett särskilt råd inrättas centralt för markförvaltningen. Rådets huvuduppgift blir att bidra med sakkunskap om ekologi och biologisk mångfald, klimatfrågor, skogs- och jordbruk, rennäring, barnperspektiv samt teologi kopplat till andlig hållbarhet.

    Intressant är att Enander även föreslår interna omställningspengar och utbildningssatsningar för att säkerställa genomförandet av sina förslag.  Sammantaget anses dessa ligga i linje med Sveriges internationella åtaganden, EU:s intentioner och de förväntningar som finns inom och utom kyrkan. Omställningen föreslås ske brett inom hela kyrkans skogsinnehav. 

    Förslaget kostar bara 20 kronor per medlem

    Till skillnad från många andra skogsutredningar har Enanders utredning även gjort en analys av de ekonomiska konsekvenserna av förslag. Med nya metoder och minskat virkesuttag i närtid bedöms inkomsterna årligen minska med  ungefär 100 miljoner kronor. Det motsvarar 0,4 procent av kyrkans totala inkomster eller knappt 20 kronor per medlem. Den exakta siffran är omöjlig att beräkna eftersom virkespriser och kostnader fluktuerar.  Men en ökad andel växande kvalitetsträd kommer säkert betalas bra i framtiden och underlätta kyrkans egna behov av kvalitetsvirke i samband med renoveringar och ombyggnationer av sina träbyggnader.

    Vad händer nu? Nu ligger bollen hos kyrkomötet som är kyrkans högsta beslutade organ.  Årets kyrkomöte äger rum redan den 1–4 oktober och den 18–20 november. Förhoppningsvis sker nu ett snabbt remissförfarande av förslagen, så att beslut kan fattas under 2025.  

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.