Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Miljöfakta

  Tröskelpunkter för klimatet – vad är det?

  Vad betyder det egentligen när forskare pratar om tröskelpunkter, eller ”tipping points”? Jo, det betyder att dagens klimatförändringar skapar nya naturliga processer som kan påskynda framtidens klimatförändringar. Det gäller till exempel skogsbränder, som gör att skogen kan gå från en koldixoidsänka till en koldioxidläcka.

  SVT har sammanställt en lista med nio vetenskapligt identifierade tröskelpunkter:

  1. Den arktiska havsisen smälter  

  Uppvärmningen av Arktis sker dubbelt så snabbt som det globala medelvärdet. Om vi får en medeltemperatur på 2 grader över förindustriell tid är det 10-35 procent chans att vi också får isfria somrar på Arktis i framtiden.  

  2. Grönlandsisen smälter 

  Grönlandsisen skulle kunna nå en “tipping point” redan vid 1.5 graders uppvärmning. När höjden på istäcket minskar kommer det tina ännu snabbare.  

  3. Världens stora barrskogar brinner och drabbas av sjukdomar 

  Uppvärmningen sker snabbare på norra halvklotet och de så kallade boreala skogarna på norra halvklotet blir allt mer känsliga. Skogsbränderna ökar och på sikt skulle skogarna kunna gå från en koldioxidsänka till en koldioxidläcka.   

  4. Permafrosten  

  Permafrosten, det vill säga när marktemperaturen inte når upp över noll grader på minst två år, har börjat tina. I den frysta jorden ligger mängder av den potenta växthusgasen metan nedfruset. Metan är ungefär 30 gånger värre för växthuseffekten än koldioxid.  

  5. De Atlantiska strömmarna saktar ner  

  Att Grönlandsisen och Arktis smälter snabbare ökar i sin tur inflödet av sötvatten i Atlanten.  

  Det kan vara en av anledningarna till att de Nordatlantiska strömmarna, inklusive Golfströmmen, redan har minskat med 15 procent sedan mitten av 1900-talet.  

  6. Regnskogarna i Amazonas  

  Avskogning och klimatförändringar har gjort Amazonas mer känsligt. Uppskattningar visar att regnskogens brytpunkt kan uppstå redan vid 20 procent förlorad skog. Sedan 1970 har Amazonas utbredning minskat med 17 procent.  

  7. Varmvattenkorallerna dör

  Hälften av alla koraller i det Stora barriärrevet har redan försvunnit. Om jordens medeltemperatur ökar med 2 grader kan så mycket som 99 procent av korallerna försvinna. Korallerna dör på grund av varmare vatten, försurning och föroreningar.  

  8. Instabilitet i västantarktiska inlandsisen 

  En modell visar att en del av Amundsenhavet där is, hav och berggrund möts, redan håller på att förändras. Om en sådan viktig punkt kollapsar kan det leda till en dominoeffekt som påverkar hela västra Antarktis.  

  Enligt författarna till artikeln krävs det fortfarande mer forskning och mätdata inom det här området för att täcka kunskapsgapen. 

  9. Delar av Östantarktis instabila 

  Ny data visar att en del av Östantarktis kan ha liknande problem. Om isen vid området som kallas Wilkes Land kollapsade skulle det kunna leda till 3-4 meters havsnivåhöjning under en period på mer än hundra år.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.