Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  14 000 forskare varnar: ”Klimateffekterna kan snart vara oåterkalleliga”

  Den redan mycket omfattande blekningen och förstörelsen av korallrev är en av de klimateffekter som kan vara oåterkallelig. Foto: Matt Kieffer (CC BY-SA 2.0)

  Människans uppvärmning av jordklotet är på gång att ge oåterkalleliga följder, och situationen har förvärrats på bara två år. Den slutsatsen i en artikel i tidskriften Bioscience har 13 800 forskare nu anslutit sig till. Framförallt pekar man på läget för regnskogen i Amazonas, korallreven och inlandsisarna på Antarktis och Grönland.

  Artikeln i Bioscience är en slags uppföljning på ett liknande inlägg år 2019, där 11 000 forskare från 153 länder pekade på att det föreligger ett nödläge för klimatet, vilket Supermiljöbloggen då rapporterade om.

  I artikeln, med professorn i ekologi, William Ripple vid Oregon University som huvudförfattare, gjordes en stor genomgång av utvecklingen beträffande utsläpp av växthusgaser, havsnivåer, skövling av regnskog, isavsmältning, men även ur samhällsperspektiv, där priser och produktion inom energi, livsmedelsförsörjning och mycket annat berördes.

  Nu, två år senare, visar uppdateringen att utvecklingen går fortsatt åt helt fel håll, även om vissa ljuspunkter kan skönjas – ett exempel är att subventionerna till fossil energi fortsatt sjunka – och nu instämmer ytterligare närmare 3 000 forskare i varningarna om det svåra läget.

  För, samtidigt som visserligen nästan 2 000 jurisdiktioner och huvudmän i 34 länder sedan 2019 deklarerat klimatnödläge, har det skett ”en ökning utan motstycke av klimatrelaterade katastrofer” heter det i den nya artikeln.

  Forskarna pekar på några centrala åtgärder som måste till snabbt för att de ska finnas möjlighet att vända utvecklingen: en strikt tidtabell för att sluta utvinna kol och olja, ett pris på koldioxidutsläpp och stopp för den biologiska utarmningen. Man betonar även den mindre uppmärksammade växthusgasen metanets roll för uppvärmningen.

  En betydelsefull producent av metanet är jordens alla idisslare. Artikeln påpekar att mängden idisslare som tamboskap nu överstiger fyra miljarder individer, och att dessa representerar större biomassa än samtliga vilda däggdjur och hela mänskligheten sammantagen. En övergång till huvudsakligen växtbaserad diet är nödvändig för att reducera idisslarnas klimatpåverkan, betonar forskarna.

  En av artikelförfattarna, svensken Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, framhåller att det decennium vi nu lever i blir avgörande för mänsklighetens framtid. I en kommentar i Sveriges Radio säger han bland annat att det måste sättas ett globalt pris på koldioxidutsläpp som behöver ligga på 100 euro per ton, drygt tusen svenska kronor.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.