Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    16-åriga David – dödsoffer för Ecuadors räkodlingar

    Foto: Naturskyddsföreningen

    David plockade skaldjur i mangroven när han när han dödades av 15 hundar som tagit sig ut från en närliggande tigerräksodling.
    Sedan mangroveträsken förstördes till förmån för räkbassängerna har ett 10-tal bybor blivit skjutna, dött av elstötar eller blivit ihjälbitna, rapporterar Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation C-Condem. David bodde i byn Isla Las Huacas i distriktet del Oro, och C-Condem arbetar hårt för att få politikerna att hjälpa byarna i området.
    När räkodlingarna anläggs förstörs mangroveträsken. Dessa blöta skogar är viktiga för den biologiska mångfalden, många arter kommer dit för att lägga ägg och få ungar. Som andra vattenrika ekosystem är de viktiga för vattnets kretslopp och rening. Dessutom ger de försörjning åt samhällen, samt skydda människor från flodvågor eftersom de utgör en naturlig barriär. Mycket kemikalier och stora mängder antibiotika används i räkodlingarna.
    Många politiker och företag prioriterar dock de snabba cash som finns att hämta i räkindustrin. Detta tröts att värdet av mangroveskogarna som huggs ner är enormt mycket högre, både socialt och ekonomiskt.
     
     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.