Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  22 procent av det stora Barriärrevet förstördes 2017

  Foto: Kyle Taylor

  2016 skedde den allvarligaste bleckningen av det stora barriärrevet i världens historia, orsakad av dramatiskt ökad temperatur under sommarmånaderna.
  Under februari, mars och april påverkade det varmare solljuset upp till 94 procent av barriärrevet, och orsakade efter bara två veckor flera förlusten av flera miljoner koraller.
  Forskare har nu kunnat analysera konsekverna, och publicerat resultaten i tidskriften Nature. ”Det stora korallrevet förlorade cirka 29 procents av sina koraller under 2016 och 22 procent till under 2017”, säger studiens medförfattare och koordinator vid the national Oceanic and Athmospheric Administration Coral Reef Watch program, Dr Mark Eakin. Enligt Eakin förstörs korallerna för snabbt för att få möjlighet att återhämta sig.
  Att följa Parisavtalet och begränsa global uppvärmning till 1,5 grader skulle enligt professor Terry Hughes öka möjligheterna för det stora barriärrevets återhämtning.

  ”Vi har nu en internationell mekanism, Parisavtalet, för att begränsa klimatförändring. Om vi kan uppnå 1,5-2 graders målet, kan vi fortfarande ha en hälsosamt Barriärrev”, säger Hughes till Carbon Brief

  Chanserna att nå 1,5 målet tills 2030 är enligt många forskare idag mörka, men än finns dee hopp för barriärrevet. The Great Barrier Reaf Foundation lägger all tid och resurser de har för att försöka stärka korallrevets motståndskraft och återbygga delar av korallreven efter bästa förmåga. Ett exempel på ett sådant projekt är forskaren Peter Harrisons forskningsarbete med att återskapa korallrev. Harrison har ännu bara lyckats skapa små korallkolonier, men projektet är ett första steg mot att hjälpa det stora barriärrevet att återuppbygga.


  Läs mer om massblekning och -död av korallrev i några av SMB:s tidigare artiklar:

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra