Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Livet i korallreven försvinner i takt med ökande havstemperaturer

    Korallrev, Koraller, Foto: Toby Hudson CC BY-SA 3.0

    Varmare hav är den absolut största bidragande faktorn till att världshavens korallrev blir allt färre. Det tar ofta decennier för koraller att återhämta sig efter att en massblekning har skett, vilket är tid som inte finns.

    Världshavens korallrev täcker bara 0.1% av havsbotten, men står för skydd och mat åt så mycket som en fjärdedel av havens fiskarter. Idag sker en massblekning av korallreven som det kommer bli svårt att återhämta sig ifrån, säger korallforskaren C. Mark Eakin som ansvarar för National Oceanic and Atmospheric Administration’s Coral Reef Watch Program.

    Människor säger att koraller är havens regnskog. Men korallrev har större biodiversitet än regnskogar. Det borde vara åt andra hållet: Regnskogar är korallrev på land, säger Eakin.

    Genom de väderfenomen (El Niño) som sker med några års mellanrum finns naturligt en viss korallblekning i världshaven, rev som långsamt har kunnat reparera sig själva. Dock skedde år 1998 en extremt kraftig El Niño som ökade temperaturerna och slog ut uppemot 15% av världshavens korallrev, de flesta korallrev har fortfarande inte återhämtat sig.

    Idag ökar havstemperaturerna till följd av mänsklig påverkan och korallblekningarna sker med allt tätare mellanrum. Många av världens korallrev ligger hela tiden på gränsen till korallblekning och det krävs inte mycket för att vi ska få massblekningar, säger Eakin. En massblekning behöver inte betyda att hela reven dör, men eftersom det tar decennier för reven att återhämta sig och dessa blekningar kommer allt oftare ser det tufft ut.

    Slaget som slår ut en boxare i nionde ronden behöver inte vara lika hårt som slaget som slår ut honom i första ronden, menar Eakin.

    Det är inte bara temperaturerna som är en påverkande faktor, även den pågående försurningen i världshaven är ett starkt hot mot reven som i skelettstrukturen är uppbyggda av kalciumkarbonat. Med lägre pH i haven blir byggandet av strukturen svårare, vilket tillsammans med föroreningar och överfiske påverkar reven starkt negativt. Dock har forskare sett att vissa koraller återhämtar sig fortare än man tidigare trott, vilket trots allt kan inge ett visst hopp inför de temperaturförändringar som sker idag.


     

    Koralldjuren lever i symbios med en viss typ av alg, zooxanthellae, där algen förser koralldjuret med energi och i utbyte får skydd och näring. Den så kallade blekningen av koraller sker då koralldjuren förlorar kontakt med de färgglada algerna och då mister sin energikälla. Symbiosen mellan algerna och koralldjuren sker inom ett väldigt snävt temperaturspann, där symbiosen upphör vid allt för stora temperaturändringar.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.