Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  4,5 biljoner kronor – så mycket kan klimatskepsis kosta årligen

  Foto: Karolina Grabowska från Pixabay

  Klimatförändringarnas samhällspåverkan har sannolikt aldrig varit så tydliga som den här sommaren, med allt från värmeböljor till översvämningar och skogsbränder. Trots detta fortsätter klimatskeptisk och felaktig klimatinformation att spridas, något som inte bara hotar mänsklighetens existens utan även kostar samhället stora pengar. 

  Den här sommaren har nog få missat de förödande konsekvenser som klimatförändringarna börjat få. Som tidigare konstaterats här på SMB, om sommaren 2021 ska sammanfattas blir det väderhändelser med ordet extremt framför. 

  Trots detta fortsätter klimatskeptiska idéer att spridas via bland annat grupper på sociala medier med namn som ”Man Made Global Warming is a HOAX” och ”Climate Crisis? There is NO Climate Crisis!”. I Sverige finns till exempel facebooksidan Klimatbalans som i skrivande stund följs av fler än nitton tusen personer och där felaktig klimatinformation sprids helt fritt.

  Den här typen av felaktig klimatinformation fokuserar ofta på att angripa integriteten hos klimatvetenskap och forskare, samt utmanar allt oftare klimatpolitiken och arbetet med förnybar energi. Forskare har även kommit fram till att felaktig klimatinformation försvårar och fördröjer arbetet med att hantera klimatförändringarna och gör att människor litar mindre på korrekt klimatinformation.

  Det här är allvarligt i en tid då klimathoten hotar människans hela existens. Förutom riskerna för såväl hälsa som existens är inaktivitet och klimatskespsis dessutom kostsamt. I en studie publicerad i Nature jämförde forskare scenarier där klimatbegränsningar sattes in vid olika tidpunkter. Forskarna kunde konstatera att de totala kostnaderna för begränsningarna steg desto senare de sattes in. Att fördröjda begränsningsåtgärder framöver beräknades till ungefär 4,5 biljoner kronor per år.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra