Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  50 miljoner döda bin i Kroatien

  50 miljoner bin hittades förra veckan döda i Masimurje, Kroatien enligt nyhetssajten Euractiv. Nu undersöks området av veterinärer och kriminaltekniker för klarlägga om det är insektsgifter använda vid lokala potatis- och rapsodlingar som är orsaken till massdöden.

  Kroatiens biodlarförening säger till TV-kanalen HRT att det här inte är första gången det skett massdöd av bin på grund av insektsgift i jordbruket. Förutom insektsgift stressas bisamhällen också av pågående klimatförändringar och förlorad mångfald bland pollineringsväxter.

  Biodlarna kommer få ekonomisk ersättning för de förlorade bisamhällena men ”skadorna för ekosystemen är katastrofala” enligt Željko Trupković från den regionala biodlarföreningen.

  Brasilien rapporterade även hösten 2019 att 500 miljoner bin dog under tre månaders tid och de flesta visade spår av insektsgifter, enligt LandetsFria. Mängden insektsgifter i Brasiliens jordbruk har ökat med 770 procent mellan åren 1990 och 2016.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!