Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Alliansen och SD sviker Arktis


  I en omröstning i riksdagen tog Alliansen och Sverigedemokraterna ställning mot att förbjuda oljeborrning på Arktis. Beslutet är inte helt oväntat då Alliansregeringen dagar innan klimattoppmötet i Köpenhamn hade ställt sig bakom ett EU-dokument som såg oljeutvinning på Arktis som en affärsmöjlighet.

  Sverige blev i maj månad ordförandeland för det arktiska rådet och förhoppningarna var då höga på utrikesminister Carl Bildt som tog över ordförandeklubban. På SvD Brännpunkt uppmanade företrädare från Naturskyddsföreningen, Greenpeace, WWF, Sveriges ornitologiska förening med flera Bildt att driva på för ett förbud mot ny oljeutvinning i Arktis. Anledningen är att Arktis känsliga djurliv hotas av en ökad industrialisering av regionen samtidigt som oljeutvinningen ytterligare kommer att förlänga ett oljeberoende.

  Lundin Petroleum, det oljebolag som utrikesministern själv satt i styrelsen för fram till år 2006, har dessutom ett eget intresse i regionen. Lundin Norway som är en del av Lundin-gruppen har enligt Greenpeace licens för oljeprospektering och exploatering i regionen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.