Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Allt fler inom Liberalerna vill att Vattenfall ska behålla och avveckla brunkolsverksamheten

  Menar att partiet nu måste säga tydligt nej till en försäljning.

  Nyligen skrev Supermiljöbloggen om hur Axel Darvik och Charlotte Darvik från Liberalerna, ledamot respektive sekreterare i förnyelsegruppen för miljö och klimat, i en debattartikel förklarade att det är en dålig affär både ekonomiskt och miljömässigt att sälja Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland:

  De intressenter som har lämnat anbud i dagsläget ämnar bruka kolkraften till 2050. (…) När vi i Europa kämpar för att nå upp till de ambitioner som vi för bara några månader sedan kom överens om i Paris så är det inte särskilt klokt att lämna över verksamheten till en aktör som ämnar fortsätta bränna kol.

  Nu höjs fler röster i partiet som menar att en försäljning av brunkolsverksamheten är fel väg att gå. I en debattartikel i Corren skriver Liberalernas Mathias Sundin, riksdagsledamot från Östergötland, Johan Enfeldt, landstingspolitiker i Uppsala, Nicke Grahn, kommunpolitiker i Dorotea, Jessica Bagge, Stockholm och Urban Wästljung, kommunpolitiker i Uppsala:

  Inför valet 2014 föreslog Alliansen att Vattenfalls verksamhet utanför Norden skulle säljas. Vattenfall hade blivit en stor aktör på de icke-nordiska marknaderna och det fanns en sund liberal logik i att sälja den delen av verksamheten för att fokusera på hemmamarknaden.

  På den korta tid som gått sedan dessa har priserna rasat och medvetenheten om kolkraftens långsiktiga konsekvenser har ökat. Det finns få potentiella köpare och – vad värre är – snart sagt inga som kan tänkas ta ett långsiktigt miljöansvar och fortsätta omställning mot klimatsmart elproduktion. Nu är det nämligen inte längre den utomnordiska verksamheten som ska säljas utan det handlar i huvudsak om de tyska brunkolskraftverken och de tillhörande gruvorna. Det innebär att anläggningarna – om de säljs – kommer att köpas av en aktör som vill satsa på kolkraft och inte har ett bredare energiperspektiv. (…)

  Liberalerna har nu chansen att visa på ett trovärdigt alternativ genom att driva en ansvarsfull och liberal politik som är positiv både ekonomiskt och miljömässigt. Vi menar därför att Liberalerna måste ompröva beslutet om försäljning. Vägen framåt bör vara att ta fram ett avtal med fokus på avveckling av brunkolen och hur bolaget ska kompenseras för att låta bli att bränna kol.

  Tidigare i veckan, i en artikel i Svenska dagbladet, förklarade Maria Weimer, partiets energipolitiska talesperson:

  – Formellt sett har vi inte ändrat vår position. Vi är inte mot en försäljning. Nu vill vi se vilka som lägger bud och vad de företagen har för miljötänk. Men vi tycker det är viktigt att man tittar även på klimateffekterna.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra