Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Flygskammen sprider sig i stora utsläppsländer

  Flygplan, plan, flyg Foto: Flygplan (CC0)

  Svenskarnas flygande minskar, och det sprider sig över resten av världen. I en enkät gjord av schweiziska UBS uppgav 21 procent av svarande från Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA att de minskat flygandet av miljöskäl under 2018. Enligt UBS lär den nya medvetenheten slå hårt mot flygets tillväxt det närmaste decenniet.

  Alexandre de Juniac, ordförande för internationella branschorganisationen IATA, har tidigare sagt att flygskam är det allvarligaste hotet mot flygindustrin i Europa.

  – Den sprider sig troligen till andra världsdelar, särskilt till Nordamerika, sa Alexandre de Juniac till SvD.

  Och som han spådde verkar nu den svenska flygskammen spridit sig över resten av världen. Enligt en ny enkät gjord av UBS har en femtedel av svarande från Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA minskat sitt flygande förra året, speciellt de tillfrågade amerikanerna.

  De Juniac har också sagt att flygskepsisen kommer underlätta för regeringar som vill införa flygskatt, vilket också har slagit in. Nu är både Tyskland och Frankrike i färd med att öka skatterna på flyget.

  Politik och aktiva val går ofta hand i hand, och det är svårt att fortsätta påstå att Sverige inte spelar roll. Att gå före kan uppenbarligen sprida sig snabbt.


  Vi lyfter hållbart resande. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.