Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Andra AP-fonden flyttar 840 miljoner från fossila bränslen

  Krona, pension, fest, retirement Foto: Steven Depolo

  Andra AP-fonden kommer att flytta sina investeringar från 20 bolag; 12 kolbolag och 8 olje- och gasbolag, till ett värde av 840 miljoner kronor.

  Vår utgångspunkt för analysen har varit att bedöma de finansiella risker som är förknippade med energisektorn. Genom att inte investera i ett antal bolag minskar vår risk gentemot fossil energi. Beslutet bidrar till att skydda fondens långsiktiga avkastning, säger Eva Halvarsson, VD för Andra AP-fonden.

  Anledningen till att beslutet tagits är för att kolet har finansiella klimatrisker, och dessutom utsätts för konkurrens från gas och förnybara energikällor. Olje- och gasbolagen har enligt fonden en stor finansiell exponering mot högkostnadsprojekt, som till exempel utvinning av oljesand, vilket de också ser som en stor finansiell klimatrisk då projekten kan strandas eller snabbt bli olönsamma. Andra Fonden är en av norra Europas största pensionsfonder och förvaltar över 227,3 miljarder kronor.
  Organisationen Fossil Free Sweden firar på sin hemsida:

  En stor seger för den internationella divesteringsrörelsen och för den svenska koalition-kampanjen #schysstapensioner.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.