Annelie Pompe: Tillbringa mer tid i naturen
Annelie Pompe är en svensk äventyrare och världsrekordhållare inom fridykning, en fantastiskt glad och inspirerande fläkt som Supermiljöbloggen fick chansen att träffa precis innan hon klev in i Musikhjälpens bur i Linköping i mitten av december.
Man kan lugnt säga att Annelie är en mångsysslare. Hon är både äventyrare, fridykare, bergsklättrare, författare, fotograf, instruktör inom ett flertal sporter och guide för att nämna några. Det är inte ovanligt att man hittar henne på en bergstopp högt ovanför molnen, i haven långt under ytan eller mittemellan, där yogan står i fokus.
Annelie innehar bland annat världsrekordet i fridykning med variabla vikter och håller just nu på att avsluta Seven Summits, utmaningen att bestiga den högsta bergstoppen på varje kontinent. Hennes kärlek till naturen och allt den har att erbjuda var det som banade väg för alla de otroliga äventyr hon varit med om under åren.
Om du snabbt skulle beskriva dig själv, vad skulle du säga?
Jag är en äventyrare som älskar att testa nya saker och ta del av vad naturen kan ge oss. Jag är absolut ingen stadsmänniska, utan en människa som älskar att vara ute i naturen och mår som allra bäst när jag får vara långt från stadens höga puls. Tyvärr känns det som att vi har tappat naturen, att bara få andas, känna dofterna, njuta av allt fantastiskt naturen har att erbjuda. Gör man det kommer det ofta naturligt att man också vill värna naturen.
Varför har du valt att medverka här idag?
Det är en stor ära. De hörde av sig från musikhjälpen eftersom jag var en av dem som folk önskade mest skulle komma till buren. Jag kommer även att auktionera ut en kurs i fridykning på Bali tillsammans med Scuba Travel, för att bidra med pengar till Musikhjälpen.
Varför är det viktigt att lyfta miljöfrågor?
De påverkar oss alla hela tiden. Går världen under går vi under, då spelar resten ingen roll. Jag vill verkligen bidra till det som ligger nära hjärtat för mig.
Vad har du för relation till klimat och miljöfrågorna? Vad var det som fick dig att få upp ögonen för klimatproblematiken?
Jag har sett mycket first hand. Under mina resor har jag sett väldigt mycket hemska saker som människan gjort mot naturen. Jag har en stark kärlek till havet och det gjorde att jag redan som liten började fridyka. När man gör det ser man helt plötsligt en värld som inte syns ovanför ytan. En värld som på många sett har fått agera soptipp under många, många år.
Många människor har levt och lever tyvärr efter filosofin ”syns det inte finns det inte” och dumpar därför sina sopor i haven. Genom mina böcker, resor och föreläsningar vill jag visa hur vackra haven är, men även hur hemskt det är med den förstöring som fortfarande pågår. Jag har även under mina år själv sett hur glaciärerna har förändrats och försvunnit mer och mer.
I Nepal träffar jag ofta människor som berättar om hur det förändras. Det kommer fler extrema väderhändelser och de kommer allt oftare. Det blir allt mer oförutsägbart med vädret, vilket påverkar livet för många som lever där och är beroende av vad naturen har att erbjuda. Många lämnar sina byar på grund av detta och flyttar till stora urbana områden som Katmandu.
Du genomför resor för att samla in pengar till behövande, vill du berätta lite mer om det?
Jag samarbetar med några olika organisationer för att belysa och hjälpa till på det sätt jag kan och en viss procent av mina intäkter går till detta. Det första är en sydafrikansk organisation, I am water, som framförallt utbildar människor i vattenmiljö. Den andra är stiftelsen Rolwaling Foundation, där jag försöker hjälpa en nepalesisk bergsby på fötter igen. Sist men inte minst är det Action aid och WWF som jag stödjer.
Du är ju alltid på resande fot, vart går nästa resa?
Nästa resa går till Antarktis där jag kommer bestiga berg. Det blir det sista i projektet Seven summits, den utmaning där man bestiger den högsta bergstoppen på varje kontinent.
Vad tycker du personligen varit det bästa under veckan som Musikhjälpen pågått?
Det var något E-type sa när han var i buren: ”Ingen ska behöva fly undan klimatet, varken människor eller isbjörnar.”
Sist och slutligen – vilket är ditt bästa miljötips?
Tillbringa mer tid i naturen! Jag tror man blir mer miljömedveten när man spenderar tid i naturen.
Musikhjälpen avslutades efter en dryg vecka med allsång, intressanta diskussioner och härlig musk. En rekordsumma samlades in till olika projekt kring temat Ingen ska behöva fly undan klimatet.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till