Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Jordens Vänner presenterar nu de tre kandidaterna till årets Greenwashpris. De svenska AP-fonderna, som fick antimiljöpriset år 2013, nomineras ännu en gång för sina envisa placeringar av pensionspengarna i fossilenergiföretag. Fossilfritt Sverige och reklamkampanjen Den svenska gruvan är de båda övriga bidragen.

  Greenwashpriset delas ut sedan 2010 efter omröstning till personer, organisationer eller kampanjer som falskeligen beskriver sina aktiviteter som miljö- och klimatvänliga när det i själva verket är tvärtom.

  Två av AP-fonderna har upphört att investera i fossilenergibolag, medan övriga gjort placeringar i såväl olje- och naturgasföretag som i kontroversiella köttföretag verksamma i Latinamerika, vars verksamhet driver på skogsskövlingen.

  Gemensamt för alla nominerade är hur aktörer försöker förenkla och ibland sprida desinformation gällande vår tids största och mest akuta utmaningar, säger Jordens Vänners ordförande Siri Maassen i ett pressmeddelande.

  Nätverket Fossilfritt Sverige, som leds av Svenska Naturskyddsföreningens tidigare generalsekreterare Svante Axelsson, kritiseras i motiveringen till Greenwashpriset för att ”grönmåla både regeringens klimatpolitik och svenska företags miljö- och klimatskadliga verksamheter genom att förenkla problemen.”

  Kampanjen för svensk gruvverksamhet drivs av de största bolagen inom branschen, bland andra LKAB och Boliden. Enligt kampanjens tema är mineral- och metallutvinningen nödvändig för klimatomställning och hållbarhet, och att den bedrivs med både miljö- och social hänsyn.  

  ”Vad gruvindustrin i själva verket bidrar till är fortsatt kolonial exploatering av Sápmi och rennäringen, samtidigt som den förstör ovärderliga naturvärden för all framtid” framhåller däremot Jordens Vänners styrelse i motiveringen.

  I fjol fick statliga Sveaskog, som ofta berömmer sig för att bedriva ett uthålligt skogsbruk och ta hänsyn till biologisk mångfald, priset för storskalig avverkning av flerhundraåriga skogar i Norrlands inland.

  Omröstningen om 2021 års ”utmärkelse” pågår fram till den 6 oktober via organisationens hemsida.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!