Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter Positiva nyheter

  Artificiellt löv nytt effektivt verktyg för att fånga koldioxid

  En ny typ av konstgjort löv som tar upp koldioxid tio gånger effektivare än naturliga blad. Innovationen har nu gått från att vara en teoretisk lösning till praktiskt genomförbar. 

  En av nycklarna för att minska den globala uppvärmningen är att fånga större mängd växthusgaser i atmosfären. Det görs naturligt via våra växter. Dock har tekniska lösningar presenterats som ett komplement, så kallade CCS lösningar.

  Den senaste i raden av dessa tekniska innovationer är det artificiella lövet som tar upp koldioxid tio gånger effektivare än naturliga blad genom att härma naturliga lövs del av fotosyntesen. Från början presenterades det som en teoretisk möjlighet i labb, men nu har forskare även lyckats komma på en designlösning som gör det möjligt att nyttja klimatinnovationen i praktiken. 

  Vår konceptuella design använder lättillgängliga material och tekniker, som när de kombineras kan producera ett konstgjort blad som är redo att användas utanför labbet där det kan spela en betydande roll för att minska växthusgaserna i atmosfären, säger Meenesh Singh på UIC College of Engineering och en av forskarna bakom innovationen. 

  Enligt forskarnas beräkningar skulle 360 av dessa artificiella ​​löv, var och en 1,7 meter lång, 0,2 meter bred, per dag kunna fånga omkring 10 procent av koldioxiden som finns inom en radie av 100 meter. Dessutom skulle dessa löv kunna producera omkring ett halvt ton kolmonoxid per dag, vilket i sin tur skulle kunna användas som bas för syntetiska bränslen.

  Med den klimatkris världen befinner sig i är alla lösningar välkomna, men huruvida en sådan här teknisk lösning verkligen är effektiv lösning återstår att se. SMB fortsätter att granska utvecklingen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!