Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Australiens tunga miljöår 2019

  Foto: Pixabay

  År 2019 mötte Australien på miljöutmaningar som aldrig förr. Orsaken är de klimatförändringar som lett till svår torka och rekordhöga temperaturer. 

  Skogsbränder har orsakat enorm förödelse över kontinenten. Hundratals hem har förstörts, habitat gått förlorade och ekologer från Sydneys universitet uppskattar att en miljard djur har har förlorat livet till följd av bränderna. 40 nya australienska arter har lagts till på FN-organet IUCN:s rödlista över hotade arter.

  I december nådde luftföroreningarna i Sydney och Brisbane det inte så eftersträvansvärda rekordet för mest skadliga nivåerna i världen. Landet har också drabbats av svåra översvämningar och sandstormar och tillståndet är fortfarande oroväckande för Stora barriärrevet.

  Detta är inte det nya normala, det blir bara värre och värre, säger Albert van Dijk från Australian National University’s Fenner-skola för miljö och samhälle till The Guardian

  Australiens växthusgasutsläpp är fortfarande bland de högsta i världen på grund av hög energianvändning och förbränning av kol för elektricitet. År 2019 var Australien den näst största exportören av kol i världen. Utsläppen har bara ökat de senaste fyra åren och regeringen har inga seriösa planer på att vända utvecklingen. Premiärminister Morrison har vägrat att koppla orsakerna till de förvärrade skogsbränderna till klimatförändringarna. Istället lovade han inför gruvintressenter att förbjuda kampanjer för klimatbojkotter.

  Situationen har ändå fått australienarna att reagera och blivit mer medvetna om klimatförändringarna. Försäljningen av solenergi har ökat och under den internationella klimatstrejken i september representerade Australien med över 300 000 personer landet runt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra