Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Även kulturarven hotas av ett allt varmare klimat

  tuvalu, stilla havet Foto: YXO via Flickr

  Klimatförändringarna påverkar både kulturarv och kulturell identitet negativt. Särskilt utsatta är många ursprungsbefolkningar. Det visar en forskningssammanställning gjord vid Centrum för studier för uthållig samhällsutveckling vid Lunds universitet.

  Forskarna har gått igenom ett hundratal vetenskapliga artiklar, framförallt baserade på läget i Nordamerika, och de konstaterar att de studier som gjorts inom ämnet alltför ensidigt uppehåller sig vid fysiska kulturarv, det vill säga byggnader och arkeologiska lämningar.

  Dessa kan mycket riktigt hotas av klimatförändringarna. Exempel som nämns är Dublin Castle på Irland och ruiner på Cypern, som påverkas negativt av förändringar av nederbörd och höjd havsnivå. Men även förändringar av traditionell livsmiljö på grund av till exempel minskad utbredning av havsis, förstörelse på grund av skogsbränder, eller värre orkansäsonger leder till förluster av gammal kunskap, tradition.

  Inuitstammar i Nordamerika, vars livsstil är starkt kopplad till och beroende av havsisens utbredning, löper stor risk att inte kunna utöva den när allt mer av isen försvinner. På små låglänta önationer i Oceanien, riskerar lokal kultur att försvinna helt när dessa i framtiden helt uppslukas av det stigande havet.

  Vi måste ifrågasätta hur vi värderar, och i förlängningen dokumenterar, förlust av kulturarv och inhemsk kunskap. Det är problematiskt att det fortfarande är det materiella kulturarvet som är i fokus inom akademin, säger forskaren bakom sammanställningen, Guy Jackson, till forskning.se.

  Litteraturgenomgången finns att läsa här. Nedan följer några av exemplen i studien på hotade kulturarv:

  • Waraofolkets territorium och kulturella resurser försvinner på grund av havsnivåhöjningar i Orinocodeltat i Venezuela.
  • Havsnivåhöjning, fler stormar och ökad kusterosion har påverkat möjligheterna för Gullah Geechee-samhällena i sydöstra USA att leva på sitt hantverk.
  • Påtvingad migration i Stilla havet leder till förlust av kulturell identitet, till exempel bland byar i Vunidogoloa, Fiji.
  • Kazakiska herdar i Altai-bergen, Mongoliet, störs i sitt utövande av musik, konsthantverk, arbetsmetoder och ceremonier på grund av klimatförändringarna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!