Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Bekämpningsmedel bidrar till att sprida farlig feber snabbare

  Foto: Franck Barske från Pixabay Foto: Franck Barske från Pixabay

  Ny forskning visar att vanligt förekommande bekämpningsmedel kan leda till att den dödliga sjukdomen snäckfeber sprids snabbare. 

  Hundratals miljoner människor drabbas årligen av snäckfeber som orsakas av en sötvattenlevande parasit. Snäckfeber kan ge livslånga skador på lever och njurar, och årligen dör mellan 12 000 och 200 000 människor i världen på grund av smittan.

  Bara några stänk av sötvatten innehållande parasiten kan vara tillräckligt för att smittan ska spridas. Klåda är ett vanligt symptom på sjukdomen.  

  Tidigare har konstaterats att bevattningsanläggningar och dammar för kraftverk bidragit till att kraftigt öka spridningen av sjukdomen i många utvecklingsländer. Orsaken är att anläggningarna gynnar tillväxten av snäckorna.

  I en studie från University of California har nu forskare även funnit belägg för att snäckfeber sprids snabbare vid förekomst av vanliga bekämpningsmedel som glyfosat, altrazin och klorpyrifos.

  Orsaken är att kemikalierna påverkar den ekologiska balansen i vattnet på ett sätt som gynnar snäckorna. Studiens resultat antyder även att kemikalierna påverkar sättet smittan sprids bland människor. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.