Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Bekämpningsmedel skadar viktiga organismer som håller jorden frisk

  Bild av Natfot från Pixabay Foto: Natfot från Pixabay

  Ny studie visar att viktiga nyttodjur som lever i jorden skadas av bekämpningsmedel. De här organismerna är de okända hjältarna som håller jorden frisk, skriver The Guardian. 

  SMB har tidigare rapporterat om att huvudorsaken till att det pågår en massutrotning bland insekter är det intensiva jordbruket med dess syntetiska gödselmedel och omfattande kemikalieanvändning. Nu visar en ny studie att jordbrukens kemikalier i form av bekämpningsmedel dessutom orsakar omfattande skador på mikroorganismerna och de ryggladslösa djur som håller jorden frisk.

  I studien varnas för att de här små djurens skador från bekämpningsmedel sällan beaktas när kemikaliernas miljöpåverkan ska analyseras. I exempelvis USA testas enbart kemikaliernas påverkan på bin, vilka kanske aldrig kommer i kontakt med jord. 

  Det här trots att betydelsen av jord uppmärksammas allt mer. I en FN-rapport som publicerades i december beskrevs hur det behövs brådskande åtgärder för att stoppa förstörelsen av jord då det tar tusentals år innan ny jord bildas. Jord tros dessutom innehålla nästan en fjärdedel av planetens biologiska mångfald.

  Nathan Donley, på Center for Biological Diversity i USA och en av författarna till den nya studien, beskriver för The Guardian att det handlar om många typer av farliga bekämpningsmedel: 

  Det är inte bara en eller två bekämpningsmedel som orsakar skada, resultaten sträcker sig över hela klassen av kemiska gifter.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.