Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vårt sätt att producera mat riskerar att utrota insekterna

  Foto: Franck Barske från Pixabay Foto: Franck Barske från Pixabay

  Enligt forskning minskar antalet insekter kraftigt. Forskarna som författat studien menar att den huvudsakliga orsaken till minskningen är de syntetiska gödselmedel och kemikalier som används inom jordbruket. 

  SMB har vid upprepade tillfällen rapporterat om hotet mot insekterna, bland annat om ett pågående massutdöende bland insekter och om hur dagens juridiska skydd inte är tillräckligt för att skydda insekterna. Det är till exempel fortfarande i hög utsträckning tillåtet att använda kemikalier som dödar insekter och som därmed även hotar hela vårt ekosystem. 

  Ytterligare forskning kunnat påvisa det allvarliga läget för insekterna. Den året gamla studien, som publicerats i Biological conservation, bygger på 73 tidigare studier. Studierna visar på hur situationen ser ut globalt med data från bland annat Västeuropa, USA, Australien, Kina, Brasilien och Sydafrika. 

  I studien kom forskarna fram till att över 40 procent av insektsarterna som studerats hotas av utrotning. Arter inom insektstyperna Lepidoptera (fjärilar), Hymenoptera (steklar) och Coleoptera (skalbaggar) var de som hotas allra mest. 

  Forskarna menar att huvudorsaken till att så många insekter dör och hotas av utrotning är det intensiva jordbruket och dess syntetiska gödselmedel och kemikalieanvändning. Ytterligare orsaker är invasiva arter och klimatförändringarna.    

  Slutsatsen är tydlig: om vi inte ändrar vårt sätt att producera mat, kommer insekter som helhet att riskera utrotning om några decennier, skriver forskarna i artikelns slutsatser.

  I artikeln beskriver forskarna hur insekter bidrar till ekosystemet genom att bland annat vara mat för andra djur, pollinatörer och återvinnare av näring. Tidigare har forskare visat att de här ekosystemtjänsterna i pengar räknat är värda tusentals miljarder per år. 

  Francisco Sánchez-Bayo på Sydneys universitet, en av artikelns författare, säger till the Guardian att de stora förlusterna av insektsarter får förödande konsekvenser för såväl planetens ekosystem som för mänsklighetens överlevnad. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.