Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Bioplast inte bättre än vanlig plast, men bambu kan vara lösningen

  Foto: Pixabay

  Ny forskning visar att biobaserad plast innehåller lika mycket skadliga kemikalier som vanlig fossilbaserad plast. Nu har forskare i USA istället skapat ett plastalternativ av bambu och sockerrör – som är både giftfritt, nedbrytbart på riktigt och ger låga utsläpp vid tillverkningen.

  Biobaserad plast var tänkt som en lösning för att kunna minska den fossilbaserade traditionella plasten. Bioplasten har generellt lägre klimatpåverkan än den fossila diton. Men enligt en studie som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Environment International innehåller bioplasten lika mycket farliga kemikalier som konventionell plast.

  Genom att analysera kemikalier i vardagsprodukter såsom biobaserade engångstallrikar och vattenflaskor och jämföra med konventionell plast kunde forskarna se att tre fjärdedelar av produkterna innehöll kemikalier som har skadliga effekter på celler eller agerar som hormoner. Studien är den hittills största av sitt slag och har tagits fram av forskare från Institute for Social-Ecological Research, Norwegian University of Science and Technology och Goethe University of Frankfurt.

  Studien visar också att varje biobaserade och bionedbrytbar produkt hade en egen kemisk komposition. Bland de 43 produkter som har testats innehöll mer än 80 procent över 1 000 kemikalier, och ibland uppemot 20 000 kemikalier. Mest kemikalier hittades i cellulosa- och stärkelsebaserade produkter. Medförfattaren Martin Wagner säger i en kommentar till studien att det innebär att det nästan är omöjligt att göra generella uttalanden om hur säkert ett specifikt material är:

  Medan en matpåse gjord av bio-polyten kan innehålla skadliga kemikalier kanske en vinkork gjord av samma material inte gör det, och vice versa.

  Lyckligtvis kan det finnas en annan lösning på plastproblement. Forskare i USA har nämligen skapat ett plastalternativ av bambu och sockerrör – som är både giftfritt, nedbrytbart på riktigt och ger låga utsläpp vid tillverkningen. Enligt en studie i tidskriften Matter har de lyckats att skapa ett material som består av bambu och sockerrörsmassa – även kallat bagasse – som kan användas för engångsbruk av både kalla och varma livsmedel.

  Studiens korresponderade författare Hongli Zhu säger till Science Daily att uppgiften inte varit helt lätt att försöka hitta miljövänliga alternativ till plast:

  Att göra livsmedelsbehållare är utmanande. Det krävs mer än att materialet är biologiskt nedbrytbart. Det måste också vara säkert för livsmedelsanvändning, ha god våtmekanisk hållfasthet och vara mycket rent eftersom behållaren ska användas för varmt kaffe och varm lunch.

  Genom att fläta samman de långa bambufibrerna med de kortare sockerrörsfibrerna kunde forskarna öka hållfastheten kraftigt, samtidigt som resultatet blev ett material som börjar förmultna i naturen redan efter 30-40 dagar. För att öka fett- och vattentåligheten hos materialet tillsatte forskarna alkylketendimer, som är en vanlig miljövänlig kemikalie inom livsmedelsindustrin.

  En stor fördel med det nya materialet är att tillverkningsprocessen beräknas innebära 97 procent mindre koldioxidutsläpp än tillverkning av fossil engångsplast, och 65 procent mindre utsläpp än tillverkning av pappersprodukter och engångsbioplast. Nu återstår endast att göra produktionen ännu mer energieffektiv och få ner kostnaderna så att materialet kan priskonkurrera med plasten. Fördelen är enligt Hongli Zhu är att material har hög prestanda och redan idag är prisvärt, så marknadslanseringen är nära.

  Detta är ett genombrott utöver det vanliga. Med andra ord: håll utkik efter nästa generations miljövänliga plast.


  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra