Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Blåmusslorna hotas av surare hav

  Mussla; blåmussla; Östersjön Foto: Benutzer:Darkone

  Med surare hav tror forskare att vi kommer se mindre av blåmusslorna framöver, en av de filtrerare som kan hjälpa till att bromsa både övergödning och miljögifter genom rening av vattnet. 

  Blåmusslor går att hitta längs stora delar av den svenska kusten, där de jobbar hårt med att rena haven. Nu tror däremot forskarna att de kommer få allt svårare att hänga sig kvar. Anledningen är att de trådar musslorna använder för att hålla sig fast vid stenar, klippor och andra underlag ser ut att kunna försvagas i takt med att haven blir allt surare, rapporterar Sveriges Radio. Vid labbförsök kunde forskarna se tendenser på att trådarna blev svagare i surare vatten. Det är bland annat ökad koldioxidhalt i atmosfären som bidrar till surare hav.

  Utan sin möjlighet att klamra sig fast blir blåmusslorna ett lättare byte för rovdjur, vilket kan komma att påverka populationerna negativt. Labbförsöken gjordes på University of Washington och presenterades på en internationell konferens i Brighton.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.