Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Börsen reagerade trots ändrat mål – fossilaktier sjönk

  EU:s utsläppshandel ETS har gjort kolkraften väsentligt dyrare - men nu stoppar parlamentet kompromissen om skärpt politik. Foto: Stevepb från Pixabay

  Tyvärr försvagades COP26-avtalets skrivning om kol. Istället för att fasas ut blev fasas ner. Men börsen reagerade ändå och fossilaktier sjönk. Fråga är dock, var det en tillfällig reaktion eller är marknaden på väg bort från det fossila?

  I söndags blev många besvikna när målsättningen i klimatavtalet skrevs om, från att kol ska “fasas ut”, till att det ska “fasas ner”. För många betydde det här att kolen är här för att stanna. 

  Men redan på måndagen sågs hur asiatiska och australiska energi och gruvaktier föll flera procent. Trots den här signalen menar experter att kolen ändå är här för att stanna ännu något årtionde. Den dystra analysen baseras på att aktierna haft en stadig uppgång, och aktierna ser även ut att stiga något nu under veckan. 

  Samtidigt, om vi ser måndagens aktierörelser i ljuset av övriga händelser på marknaden finns det ändå ett visst hopp om att analysen är fel, och att marknaden nu faktiskt börjat välja bort fossilt. SMB har exemeplvis tidigare rapporterat om hur europas industrier betalar allt mer för sina fossila utsläpp och att EU-banken EIB slutat investera i fossila industrier.

  Dessutom gick de gröna investeringarna om fossila investeringar i år, det vill säga att det numera investeras mer grönt än i fossila projekt. Främsta orsaken till denna vändning 2021 beror på att investeringarna i fossila industrier sjunkit drastiskt. Utan investeringar, och med allt fler klimatsmarta alternativ, blir de fossila industrierna svaga. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.