Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Burgarkedja bjuder på vegansk skolmat när kommunen slutar göra det

  Luleå kommun slutar servera vegansk mat i sina gymnasieskolor(!?). Det har fått Bastards Burgers och Gustav Johansson bakom den veganska matbloggen “Jävligt gott” att under en dag bjuda eleverna på gratis veganburgare.

  Nu på måndag kommer eleverna bjudas på burgare i hamburgerkedjans restaurang i Luleå.

  – Vi vet att vegansk mat är både näringsrik, mättande och jävligt god. Därför är det viktigt för oss att lyfta denna fråga för kommunen. Både kommun- och skolledningen är självklart också välkomna på måndag, säger Simon Wanler, vd och medgrundare av Bastard Burgers, till Norrbottensaffärer.

  Luleå kommun har sagt att de ska sluta laga vegansk mat i skolan – för att den ”inte är tillräckligt näringsrik”(!?). Och därför ska eleverna i fortsättningen få nöja sig med salladsbuffén.

  – Det är en myt att vegansk mat inte skulle vara näringsrik. Om du bara lagar en varierad kost och utgår ifrån smaker och rätter folk känner igen så blir eleverna både mätta och nöjda. Luleås skolkockar vet vad eleverna gillar och är bra på att god laga mat, precis som Bastard Burgers kockar. Om de bara får tillgång till rätt råvaror och rätt inspiration är det enkelt att laga näringsriktig vegansk mat, säger Gustav ”Jävligt Gott” Johansson.

  Dessutom vill Gustav Johansson bjuda kommuntjänstemännen på en gratis och välbehövd veganmatsutbildning.

  – Allt fler kommuner inser att vegansk mat inte handlar om specialkost utan att det är ett av de effektivaste sätten att minska sin klimatpåverkan och höja kvalitén på sin skolmat. Därför vill jag bjuda på en gratis utbildning för att visa Luleå kommun konkret hur de kan göra.


  Supermiljöbloggen driver på för hälsosam och miljösmart mat. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.