Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Byggmaterial bakom hälsoskadliga kemikalier på förskolor

  Foto: Engin Akyurt från Pixabay Foto: Engin Akyurt från Pixabay

  Studier vid IVL Svenska Miljöinstitutet visar att byggmaterial är en starkt bidragande faktor bakom hälsoskadliga kemikalier på förskolor. På nybyggda och ombyggda förskolor där högre miljökrav på byggmaterialet ställts fanns färre hälsoskadliga kemikalier i inomhusmiljön än på förskolor som på annat sätt försökt fasa ut hälsofarliga kemikalier. 

  Miljöorganisationer har länge varnat för gifter i barns vardag, bland annat på förskolor. Naturskyddsföreningen har till exempel skapat Operation Giftfri Förskola som ett sätt att kunna giftsanera förskolor. Även SMB har tidigare rapporterat om att hälsofarliga kemikalier i förskolors inomhusmiiljö.

  Nu har forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet påbörjat en kartläggning av hälsoskadliga kemikalier på Stockholms förskolor. Fokus i studierna har legat på hormonstörande ämnen som kan finnas i vardagsprodukter som bygg- och inredningsmaterial, möbler och leksaker.

  De ämnesgrupper som förekom i högst halter var ftalater och organofosfater – hormonstörande ämnen som ofta används som mjukgörare och flamskyddsmedel i plast- och gummiprodukter, och som kan leda till ökad förekomst av allergier och astma hos barn. Det vi kunde se var att halterna av dessa ämnen minskade kraftigt när åtgärder sattes in, säger Sarka Langer, projektledare och forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

  I en av studierna har forskarna tittat på vilka åtgärder som minskat mängden hälsofarliga kemikalier på förskolorna. Resultatet visade bland annat att det lönar sig att ställa krav på byggmaterial vid nybyggnation och ombyggnation.

  De förskolor som hade satt högre miljökrav vid nybyggnation och ombyggnation hade efter byggnationen lägre mängder hälsoskadliga kemikalier i jämförelser med förskolor som istället satsat på att fasa ut hälsoskadliga kemikalier genom att rensa bort föremål och material som innehållit vissa ämnen.

  Det här visar att det går att arbeta kemikaliesmart och att vi kan begränsa halter av skadliga ämnen i förskolemiljön. De flesta barn tillbringar en stor del av sin tid på förskolan så det är viktigt att vi gör vad vi kan för att skapa en så bra innemiljö som möjligt, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad till IVL Svenska Miljöinstitutet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!