Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  CCS-tekniken – för dyr nu och för sent om vi väntar

  Det är helt nödvändigt att fånga in koldioxiden och lagra den för att nå det svenska klimatmålet om minskade utsläpp. Samtidigt är det få företag som är intresserade eftersom den nya tekniken är dyr.

  År 2045 ska Sverige ha det som kallas netto-nollutsläpp. Även med drastiska utsläppsminskningar så kommer en del utsläpp finnas kvar. Förhoppningen är att man med hjälp av olika metoder kan ”ta tillbaka” lika mycket koldioxid som har släppts ut.

  CCS står för Carbon Capture Storage och innebär just att man fångar in koldioxiden, transporterar och lagrar den. Forskare på Chalmers tekniska högskola har räknat ut att det behövs 27 stora anläggningar för att halvera Sveriges totala koldioxidutsläpp, enligt Sveriges Radio Klotet.

  I en granskning som Sveriges Radio har gjort är det bara tre av de 33 företagen med störst punktutsläpp i Sverige som har konkreta planer på att fånga in koldioxiden. Det handlar om Cementa, Preem och energiföretaget Stockholm Exergi.

  Det finns kritik mot koldioxidlagring då det inte leder till lösningar på grundproblemet. Samtidigt så menar allt fler att det kommer vara nödvändigt med CCS-teknik som en dellösning för att klimatmålen ska nås.

  Lars Zetterberg på Svenska Miljöinstitutet och Åsa-Britt Karlsson, generaldirektör för Statens Geologiska Institut, säger båda två till Sveriges Radio Klotet att det inte längre handlar om att vi antingen minskar våra utsläpp eller skapar minusutsläpp utan vi behöver både och om vi ska nå 1,5-gradersmålet.

  Idag finns det bara två fullskaleanläggningar för CCS i Nordamerika och inga i EU. Det behöver byggas många fullskaleanläggningar om tekniken ska ha någon effekt, men det går för långsamt. Skälet till att det går så långsamt är för att det är billigare att släppa koldioxiden rakt ut i luften än att bekosta CCS-tekniken, enligt Kåre Helle som är chef för DNV GL:s enhet för analys av koldioxidtekniken.

  Priset för utsläppsrätter är idag cirka 250 kr per ton koldioxid och kostnaden för CCS-tekniken innebär en kostnad på 1000 kr per ton koldioxid. Inte förrän år 2040 räknar man med att prisnivån ligger i fas med CCS-teknikens pris, men vi kan inte vänta till dess varnar Lars Zetterberg.


  Supermiljöbloggen bevakar ny teknik för koldioxidlagring. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.