Avtal på COP29 – utfasning av fossila bränslen stryks

Sent på lördagskvällen efter smått kaosartade slutförhandlingar nåddes ett avtal vid FNs klimatmöte i Baku, COP29. EU får inte igenom kraven på utfasning av fossila bränslen. Klimatbistånd på 300 miljarder dollar per år från rika till fattiga länder garanteras från 2035 med frivilligt stöd dessförinnan.
Det var en tydligt frustrerad klimat- och miljöminister som gav en kort intervju under COP29-förhandlingarnas sista skakiga timmar. Romina Pourmokhtari var tydlig med att EU helt enkelt blivit ignorerade i sina krav. Framförallt Saudiarabien har bromsat allra mest, menade ministern, och det finns en total ovilja att förflytta frågan om att fasa ut fossila bränslen i det nya klimatavtalet. Den andra stora stötestenen under förhandlingarna har varit summan som rika länder ska bidra med i klimatbistånd till fattiga länder och önationer. Även här har länderna stått mycket långt ifrån varandra under förhandlingarna, vilket Supermiljöbloggen tidigare har berättat om.
Garanterat klimatbistånd – men på låg nivå
Strax före kl 24 natten till söndag svensk tid, nåddes efter ett dygns försening och kaosartade slutförhandlingar, ett avtal. Slutbudet gällande klimatbistånd från rika stater till utvecklingsländer höjdes i slutskedet. Det blir nu 300 miljarder dollar per år i garanterat klimatbistånd från rika länder till utvecklingsländer från år 2035. Före år 2035 finns en uppmaning om att bidra med klimatbistånd. Den summan är långt från det som världens fattiga länder drivit som krav under förhandlingarna.
EU fick backa från fossila bränslen
EU har under hela förhandlingarna velat ta vidare skrivningar från förra årets avtal om att fasa ut fossila bränslen. Det har inte lyckats. Detta beskrivs av SVT som ett steg tillbaka jämfört med förra avtalet. Det står alltså ingenstans i det nya COP29-avtalet att fossila bränslen ska fasas ut.
Frivilliga bidrag från rika utvecklingsländer
Under hela förhandlingarna har det varit omtvistat om exempelvis Kina ska ses som ett utvecklingsland eller som ett rikt land som bör bidra till arbetet med klimatbistånd. Det finns i slutskrivningarna vid COP29 inga krav på att Kina och Saudiarabien ska vara med och bidra med klimatbistånd till fattiga länder. Däremot finns formuleringar om att det är önskvärt med frivilliga bidrag från utvecklingsländer som Kina, Singapore och Saudiarabien till fattiga utvecklingsländer, vilket sveriges klimat- och miljöminister lyfter fram som ett viktigt steg.
SVT beskriver nivån på klimatbiståndet som ett nederlag för utvecklingsländerna och meddelar att det finns uppgifter om att Indien vägrar att acceptera avtalet så som det utformats. Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om hur forskare, bland annat Johan Rockström, vill omvandla FNs klimatmöten till mer konkreta arbetsmöten med färre deltagare. Men vid det uttalandet fanns fortfarande skrivningar från COP28 om att fasa ut fossila bränslen kvar. Nu är målet att fasa ut fossila bränslen strukna ur det globala klimatavtalet och detta mitt under brinnande klimatkris.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till