Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    ”Havet är djupt” sjunger Ariels vänner i Disneys film om den lilla sjöjungfrun, men inte tillräckligt djupt för att klara sig undan läkemedelsindustrin. Ingrediensen som kan stoppa den pågående pandemin finns i hög koncentration i levern hos hajar. Nu fruktar forskare att en halv miljon hajar kommer behöva slaktas för att alla människor på planeten ska få ett vaccin.

    Det eftertraktade ämnet är en olja som heter ”Squalene” och används i dag i ett antal produkter på marknaden såsom kosmetika och maskinolja. Enligt uppskattningar gjorda av naturvårdare dödas cirka tre miljoner hajar varje år för squalenet som redan idag används i ett antal vaccin, bland annat influensavaccinet. Ämnet förstärker effekten av immunsystemets respons och gör därmed vaccinet mer effektivt.

    Det är djuphavshajar som har mest av squalenet. De växer långsamt, blir könsmogna sent och får få ungar. Det kan få en stor effekt om de fiskas ut. Men det mesta fisket är förbjudet, i alla fall i EU-vatten, säger Charlott Stenberg, marinbiolog och hajexpert till Aftonbladet.

    Flera av vaccinkandidaterna som är under utveckling mot covid-19 använder sig av hajleveroljan, bland annat det brittiska läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline. Företaget förväntas tillverka en miljard doser för potentiell användning i vaccinet mot Covid-19 och nu fruktar djurskyddsgruppen Shark Allies en hajmassaker om vaccinkandidaterna godkänns och har startat en kampanj för att pressa marknaden att hitta ett hållbart alternativ.

    Ungefär 3 000 hajar behövs för att utvinna ett ton squalen. Shark Allies menar att om hela världens befolkning fick en dos av ett covid-19-vaccin med hajleveroljan, skulle cirka 250 000 hajar behövas dödas. Sannolikt kommer den globala befolkningen dessutom att behöva två doser av vaccinet, vilket innebär att en halv miljon hajar kommer slaktas.

    En av många vetenskapliga studier på hajarnas roll i ekosystemet kommer från SLU där man sett att platser där hajen fullständigt fiskats ut har skapat stora ekologiska skiften i sammansättning av arter med exempelvis sjukdomar och alger som växer över korallrev. En minskad population av hajar påverkar även populationen av plankton, som står för ungefär hälften av syrebildningen på jorden.

    Att skörda en ingrediens i stor skala från ett vilt djur kommer aldrig att vara hållbart, speciellt om det är ett topprovdjur som spelar en avgörande roll i ett ekosystem. säjer Stefanie Brendl, grundare och verkställande direktör för Shark Allies till Sky News.

    Forskare testar nu ett alternativ till hajleveroljan för att undvika hotet mot hajpopulationer, en syntetisk version gjord av fermenterade sockerrör, skriver International Business Times. Hittills är hajleveroljan är mycket mycket billigare och mer effektiv än den från andra källor och många forskare är oroliga för att utvecklingen inte går tillräckligt snabbt.

    Tills dess får vi hoppas att Ariel och hennes vänner förstår att människan och hennes globala ekonomi vill överleva, om det så kostar andra arters liv och flera av planetens ekosystem.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.






      Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

      Självklart vill jag hjälpa till!