Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Cyanobakterier tros vara orsaken till 350 döda elefanter i Botswana

  Mellan maj och juni i år hittades flera hundra Botswanska elefanter döda under okända omständigheter. I ett pressmeddelande i måndags förklarade regeringstjänstemän att dödsfallen högst troligt är en följd av toxinproducerande cyanobakterier i elefanternas vattenhål.

  Botswana är Afrikas mest elefantrika land, men som supermiljöbloggen rapporterade om i juli har den mystiska döden av 350 elefanter i Okavango-deltat förvirrat naturvårdare. Många upprörda röster misstänkte att det låg mänsklig inblandning bakom massutdöende av elefanterna. Nu visar det sig att det kanske indirekt är sant. 

  Laboratorietester har upptäckt att cyanobakteriella neurotoxiner är den mest troliga orsaken till dödsfallen. Cyanobakterier finns rutinmässigt i vatten, men alla producerar inte toxiner. Forskare oroar sig för att klimatförändringarna får mängden bakterier att öka och producera mer giftiga substanser när vattentemperaturen stiger. Förhållandena blir mer då gynnsamma för bakterierna att växa. Dessutom trivs cyanobakterier i näringsrikt vatten. Elefanternas vattenhål kan ha utsatts för eutrofiering på grund av överdimensionerad gödsling i avrinningsområdet.

  Toxiner uteslöts ursprungligen som orsak eftersom inga andra arter dog, men forskare tror nu att elefanter kan vara särskilt mottagliga eftersom de tillbringar mycket tid i vattnet och dricker stora mängder vatten. 

  Detta är den starkaste teorin men det är fortfarande bara en hypotes och andra eventuella orsaker är inte uteslutna. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!