Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Varje vecka redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på på Hawaii låg koldioxidhalten i atmosfären 22 september på 417,88 miljondelar (ppm). Jämfört med för exakt ett år sedan är det en ökning med 3,07 ppm. I våras slogs nytt rekord då mänskligheten för första gången passerade 425 ppm.

  Förra veckans medeltal blev 418,33 ppm, vilket är en ökning med 2,68 ppm jämfört med för ett år sedan. På ett decennium är det en ökning med 24,54 ppm.

  Källa: NOAA

  Koncentrationen av koldioxid nådde 423,68 ppm i juni, vilket är en ökning med 2,69 ppm jämfört med för ett år sedan. Temperaturen i maj var +1.22 °C relativt till perioden 1880-1920.

  Koldioxidhalten ligger nu över 50 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750 och världen är därmed halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten. Den underliggande trenden går tydligt uppåt och vi är på väg åt fel håll. Koldioxid stannar i atmosfären i många årtionden och låser därmed in klimatförändringarna för kommande generationer.

  Samtidigt blir det tydligt att det sker en acceleration ju mer koldioxid som släpps ut. Fram till 1970-talet ökade koncentrationen med ungefär 1 ppm per år, men runt år 2000 var den årliga ökningen uppe i 2 ppm för att nu ligga på 2,5 ppm per år och ökande.

  Källa: NOAA

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på flera miljoner år, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

  Källa: NOAA

  En rad nya rapporter har lyft fram extraordinära temperaturer både på land och i havet i år och världen upplever nu extremvärme utan motstycke med värmerekord som följer på varandra. På flera ställen är det nu så varmt att det direkt farligt för människor och djur. Juli månad blev den varmaste jorden har upplevt på 120 000 år – med en global medeltemperatur som är 1,3-1,7 °C varmare än förindustriell tid. Dessvärre är det bara början och kräver snabba åtgärder för begränsning och anpassning.

  Sommaren 2023 var den varmaste som registrerats globalt med stor marginal, med en medeltemperatur på 16,77 °C, 0,66 °C över genomsnittet, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

  Globala genomsnittliga ytlufttemperaturer för de 30 varmaste arktiska somrarna (juni–juli-augusti) i ERA5-dataposten, rankade från lägre till högre temperatur – Data: ERA5. Källa: C3S / ECMWF.

  De globala genomsnittliga havsytemperaturerna fortsatte att stiga i augusti, efter en lång period av ovanligt höga temperaturer sedan april 2023. Europa upplevde marina värmeböljor i flera områden under sommaren, som runt Irland och Storbritannien i juni och i Medelhavet i juli och augusti. Augusti som helhet hade de högsta uppmätta globala månatliga genomsnittliga havsytemperaturerna med 20,98 °C, vilket var långt över genomsnittet för augusti, med en anomali på 0,55 °C.

  Den dagliga globala havsytemperaturen (°C) i genomsnitt över området 60°S–60°N som ritats som en tidsserie för varje år från 1 januari 1979 till 31 augusti 2023. Åren 2023 och 2016 visas med tjocka linjer skuggade i ljusrött respektive mörkrött. Övriga årtal visas med tunna linjer och skuggade efter årtionde, från blått (1970/80-tal) till tegelrött (2020-tal). Data: ERA5. Upphovsman: C3S / ECMWF.

  Månaden blev den varmaste uppmätta augustimånaden globalt, och varmare än alla andra månader utom juli 2023.

  Globalt genomsnittliga ytlufttemperaturavvikelser i förhållande till 1991–2020 för augusti från 1940 till 2023. Data: ERA5. Källa: C3S / ECMWF.

  Sex av nio planetära gränser anses nu vara passerade, däribland gränsen för koldioxid i atmosfären där den säkra gräsen anses vara 350 ppm. Denna gräns passerades redan 1986. Med andra ord dags för en klimatpolitik som borde levererats för flera år sedan. Ansvar efterlyses.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!