Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dagens rekord CO2-kurva – över 425 ppm för första gången

  Foto: NOAA

  Varje vecka redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på på Hawaii låg koldioxidhalten i atmosfären 29 april på 424,47 miljondelar (ppm). Jämfört med för exakt ett år sedan är det en ökning med 4,67 ppm. Det är ett massivt rekord som dessutom slogs dagen före då mänskligheten för första gången passerade 425 ppm, vilket är en ökning på 5,85 ppm på ett år.

  En dag före

  Förra veckans medeltal blev 424,40 ppm, vilket är en ökning med 4,21 ppm jämfört med för ett år sedan. För 10 år sedan var veckovärdet 397,93 ppm.

  Källa: NOAA

  Koncentrationen av koldioxid nådde 421 ppm i mars, vilket är en ökning med 2,19 ppm jämfört med mars 2022. Temperaturen i februari var +1.26°C relativt till perioden 1880-1920.

  På grund av vulkanutbrottet vid Mauna Loa i slutet av november kommer mätdata från och med december 2022 från en plats vid Maunakea Observatories, cirka 33 mil norr om Mauna Loa-observatoriet.

  Koldioxidhalten ligger nu över 50 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750 och världen är därmed halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten. Den underliggande trenden går tydligt uppåt och vi är på väg åt fel håll. Koldioxid stannar i atmosfären i många årtionden och låser därmed in klimatförändringarna för kommande generationer.

  Samtidigt blir det tydligt att det sker en acceleration ju mer koldioxid som släpps ut. Fram till 1970-talet ökade koncentrationen med ungefär 1 ppm per år, men runt år 2000 var den årliga ökningen uppe i 2 ppm för att nu ligga på 2,5 ppm per år och ökande.

  Källa: NOAA

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

  Även haven slår nya rekord. Redan under påskveckan slogs nytt värmerekord när genomsnittstemperaturen i världshaven uppmättes till 21,1 grader. Så hög har inte temperaturen varit sedan mätningarna började för 40 år sedan av amerikanska väderinstitutet NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Det var 0,1 grader högre än det tidigare extremåret 2016 som präglades av en ovanligt kraftig upplaga av väderfenomenet El Niño.

  Denna rekordtemperatur har nu hållit i sig i över en månad. Genomsnittstemperaturen stiger vanligtvis till i mars och börjar sedan sjunka, men i år har den legat kvar kring 21 grader sedan mitten av mars. Ökningstakten är snabbare än klimatmodellerna har förutsagt och oroar forskare.

  Fler rekord kommer garanteras sättas i år och borde oroa politiker lika mycket som forskare.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.