Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: NOAA

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften och 2021 är inget undantag.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten nu på 420,42 miljondelar (ppm), vilket är en ökning jämfört med förra veckans notering på 418,78 ppm. Än en gång passerar nu koldioxidhalten 420 ppm efter påskens rekordnotering med över 421 ppm som även uppnåddes en vecka senare. Ökningen och den ihållande höga halten är oroväckande med tanke på att koldioxidhalten ligger på max i maj för att sedan sjunka på sommaren. På våren när växtligheten kommer i gång och börjar ta upp koldioxid går nämligen halterna i atmosfären ner.

  Källa: SCRIPS

  Dagens koldioxidhalt är en ökning jämfört med för ett år sedan med 2,39 ppm. Förra året ökade koldioxidhalten med cirka 2,30 ppm jämfört med 2019 och är en del i en tydlig trend. På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. Därmed är vi halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten jämfört med förindustriell tid. Det är den gräns som klimatforskare ofta använder för att beräkna hur mycket uppvärmning av planeten människan orsakar genom sina utsläpp, den så kallade klimatkänsligheten.

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

  2020 var ett av de tre varmaste åren som uppmätts globalt och det varmaste i Europa, enligt de slutliga rapporterna från WMO, NOAA och Copernicus. Under året steg den globala medeltemperaturen till 1,2 °C och mängden växthusgaser ökar nu i allt snabbare takt.

  I veckan röstade den amerikanska senaten för att återinföra en förordning från Obamadministrationen som syftar till att begränsa utsläppen av metan. Detta var nämligen en av de miljöregleringar som Trumpadministrationen avskaffade.

  Metanutsläppen måste minska snabbt om vi ska ha en chans att klara målen i Parisavtalet. Det slår FN fast i en ny rapport som släpps nästa vecka och som nyhetsbyrån Reuters tagit del av. Eftersom metan bryts ner i atmosfären på kortare tid koldioxid kommer en minskning av metanutsläppen även innebära märkbara effekter snabbare. För trots alla nya klimatlöften är världen fortfarande mycket långt ifrån att hålla löftena i Parisavtalet och mycket mer behöver hända.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra