Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dagens CO2-kurva

  Foto: NOAA

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften och 2021 är inget undantag.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten nu på 418,78 miljondelar (ppm), vilket är en liten ökning jämfört med förra veckans notering på 418,37 ppm efter påskens rekordnotering med över 421 ppm som även uppnåddes en vecka senare. Därmed är vi halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten jämfört med förindustriell tid. Det är den gräns som klimatforskare ofta använder för att beräkna hur mycket uppvärmning av planeten människan orsakar genom sina utsläpp, den så kallade klimatkänsligheten.

  Källa: SCRIPPS

  Dagens koldioxidhalt är en ökning jämfört med för ett år sedan med 3,16 ppm. Förra året ökade koldioxidhalten med cirka 2,30 ppm jämfört med 2019 och är en del i en tydlig trend. På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia.

  Källa: Copernicus Climate Change Service (C3S), the European State of the Climate.

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

  2020 var ett av de tre varmaste åren som uppmätts globalt och det varmaste i Europa och i Sverige, trots en avkylande La Niña. Det bekräftar nu de slutliga rapporterna från WMO, NOAA och Copernicus. Under året steg den globala medeltemperaturen till 1,2 °C och mängden växthusgaser ökar i allt snabbare takt. 2021 blir därmed ett avgörande år för klimatpolitikens möjlighet att bromsa utvecklingen.

  Det var därför välkommet att det gavs fler klimatlöften från världens ledare under det USA-ledda klimattoppmötet i veckan, bland annat att värdlandet själva ska halvera sina utsläpp till 2030 jämfört med 2005 års nivå. Dagen före möte hade EU kommit överens om en ny lag som slår fast att unionens utsläpp ska minska med 55 procent till 2030. Klimatfokuset var däremot frånvarande i den svenska vårbudgeten som presenterade i veckan där endast 1,6 av 45 miljarder kronor är öronmärkta för klimat och miljö. Och trots alla nya klimatlöften är världen fortfarande mycket långt ifrån att hålla löftena i Parisavtalet. Viktiga utsläppsländer som Kina, Indien och Ryssland har ännu inte kommit med nya löften. Enligt Climate Action Trackers beräkningar behöver utsläppen till 2030 minska med hela tio gånger mer, för att världen ska klara av att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Ambitionen måste med andra ord skruvas upp avsevärt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.