Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen 4 juli ligger koldioxidhalten nu på 415,29 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning jämfört med förra veckan (416,08 ppm). Den ihållande höga halten är oroväckande med tanke på att koldioxidhalten ligger på max i maj för att sedan sjunka på sommaren. På våren när växtligheten kommer i gång och börjar ta upp koldioxid går nämligen halterna i atmosfären ner.

  Som tidigare nämnts börjar koldioxidhalten bli oroväckande hög. För ett år sedan låg den på 413,44 ppm och på bara 10 år har den ökat från 393 ppm. När mätningarna inleddes på 1950-talet låg halten på 280 miljondelar, och så här högt har världen inte legat på minst 800.000 år, troligen miljontals år. 

  I Sverige har vi precis lämnat en rekordvarm juni månad bakom oss. I Stockholm blev det den varmaste juni sedan mätningarna startade 1756. Dessutom har unikt höga temperaturer uppmätts under enskilda dagar. Skellefteå noterade med 34 grader den 25 juni den högsta junitemperatur som uppmätts någonsin i Norrland och på 50 år i Sverige.

  Samtidigt är det tvära kast i vädret. Juli månad inleddes med den kallaste julinatten på 44 år. Natten den 3 juli var det minus 3,3 grader i ­Latnivaara, nordväst om Gälli­vare i Norrbotten.

  Det återstår att se vad sommaren kommer innebära, men det vi vet är att halten av koldioxid i atmosfären kommer fortsätta öka och att 2020 med stor sannolikhet kommer bli det globalt varmaste året någonsin.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra