Dåliga svenska skördar efter sommarens extremväder
Torka och övervämningar har präglat säsongen 2023 för de svenska bönderna, något som har fått stora negativa följder på skördarna. Detta är fenomen som kommer att bli allt vanligare i takt med att klimatförändringarna blir värre.
Lantbrukarnas Riksförbund LRF beräknar att årets skördar för svenska bönder var 21 procent lägre än genomsnittet. Detta motsvarar en skördeförlust på sju miljarder kronor, vilket till exempel kan få som följd att bönder måste sälja spannmål till ett lägre pris än vanligt.
DN har rapporterat om hur torkan i början av sommaren gjorde att mycket av spannmålet som odlas i Sverige skulle gå förlorat. De kraftiga regnmängderna i slutet av sommaren skapade översvämningar som skadade skördarna ytterligare.
LRF:s förbundsstyrelseledarmot Fredrik Andersson säger i en intervju med Dagens Industri att många bönder precis återhämtat sig från torkan som rådde 2018. Det har gjort det extra svårt att parera årets extremväder. Andersson påpekar även att klimatförändringarna kommer att göra dessa typer av händelser ännu vanligare, och att det är viktigt med en förändring både i jord- och skogsbruket, och i samhället i stort.
IPCC varnar för en ökad risk för torka och översvämningar i jordbruksmark och minskade skördar i takt med att klimatförändringarna blir värre. För närvarande sker det endast enstaka och småskaliga anpassningar inom jordbruket, medan det krävs omfattande och omedelbar systemförändring för att minska klimatförändringarnas konsekvenser.
Att ställa om till ett hållbart jordbruk beskriver IPCC som både en lösning för att minska utsläppen av växthusgaser och stärka ekosystemen, men också ett sätt att skapa ett mer resilient matsystem och säkra födotillgången i framtiden.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till