Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Delningsekonomin spås bli dominerande

  Flickor, barn, dela Foto: Donnie Ray Jones / Flickr

  Göteborgsposten kallar delningsekonomin för en revolution – och finansmarknads- och konsumentministern tror att den kommer bli dominerande i framtiden. Det vore i så fall mycket goda nyheter för klimatet!

  Delningsekonomin har ökat med 30 procent från förra året. Numera är det 13 procent av Sveriges befolkning som är med och delar, hyr, hyr ut eller byter saker med varandra, enligt en årlig undersökning från Nordea. Av svenska 18-29-åringar kan nästan hälften tänka sig att hyra ut sin bostad, och många kan även tänka sig att hyra ut sin bil, skriver Svenska Dagbladet.

  Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) är positiv och tror starkt på delningsekonomin.

  Det här nya ekonomiska systemet tror jag kommer att bli dominerande. För det är så smidigt att gå från det självklara i att äga till att man kan få tillgång till en bil, men slippa trasslet med att ha en egen bil, betala räkningar och byta till vinterdäck, säger Per Bolund till DI Weekend enligt Breakit.

  Och det är inte bara bilar en kan dela på. Bolund berättar att han tillsammans med sina grannar har en förening där de lånar verktyg av varandra, och ett annat känt exempel på delningsekonomi är Airbnb, där privatpersoner via en hemsida kan hyra ut boende till andra.

  Trots Bolunds lovord om delningsekonomin så har regeringens strategi för hållbar konsumtion kritiserats av två forskare för att inte ta grundproblemet på tillräckligt stort allvar, nämligen att vi konsumerar för mycket.

  Den stora fördelen med delningsekonomi när det gäller klimatet är att när vi delar på bilar, verktyg, boende, kläder, prylar och annat så behöver det inte produceras lika mycket nytt. Till exempel en borrmaskin används i snitt bara 10 minuter totalt under hela dess livstid, vilket är ett stort slöseri. Det är helt klart på tiden att delningstrenden letar sig in i både våra hem och i våra verktygsbodar.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.