Den nyskapande miljörörelsen
Jordens Vänners projekt Klimat för alla och Svenska Kyrkans miljödiplomering sätter miljöfrågan i ett nytt ljus. Med nya argument och riktat fokus breddas miljörörelsen.
Det började med att Jordens Vänner, som ofta åker ut och föreläser på skolor om klimatförändringarna kände att det var en homogen grupp som kom fram till dem. För att få nya målgrupper och bredda miljörörelsen startade man projektet som idag heter Klimat för alla 2013, ett projekt som aktivt vänder sig till nyanlända och språkintroduktionsklasser.
Med ordlistor på arabiska och somaliska och nytt material på lätt svenska åker man nu ut till skolor och organisationer och håller workshops där man diskuterar klimatförändringarna, om vad man kan göra och hur olika grupper av män och kvinnor drabbas av klimatförändringarna.
Amina Bahja-Ekman är projektledare och har varit med de senaste två åren, säger i en intervju
Det finns en latent fördom om att invandrare och nyanlända inte skulle ha ett miljöintresse, det finns också en idé om att de här grupperna har ett inneboende ointresse, men det är ju inte sant. Däremot har miljörörelsen ett eget språkbruk, till exempel ”att handla fairtrade”, och det kan vara oklart vad det innebär även om rättviseaspekten ofta är viktig för de här grupperna.
Efter workshopsen finns det möjlighet att själv bli klimatinformatör – och intresset är stort. En klimatfestival planeras nu av bland annat en grupp ungdomar från Angered som tyckte att miljörörelsen i Göteborg var för koncentrerad runt Järntorget och innerstan.
I Angered jobbar också Svenska Kyrkan med miljöfrågor. Dels finns en miljödiplomering och sedan uppmuntrar Svenska Kyrkan alla sina församlingar att ha en miljögrupp som ska påverka det interna arbetet men också för hur man kan påverka omgivningen och människor som bor runt omkring.
All el som köps in kommer från ett vindkraftverk som alla kyrkor i Göteborg köpt, och i Angered har man en inspirationsdag för att diskutera om människans och kyrkans roll i miljöomställningen. Joel Abrahamsson, ansvarig för miljöfrågorna för Angereds församling, säger att responsen varit positiv:
Vi kan komplettera miljörörelsen med teologiska argument om varför vi måste värna miljön. Det finns en tröghet i samhället och inom politiken när det gäller en grön omställning, hur man hanterar denna tröghet och hur man vänder klimatångest till något konstruktivt kanske skulle kunna vara något som kyrkan skulle kunna bidra med.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till