Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Det regnar mikroplaster

  Forskare har upptäckt mikroskopiska plastfiber i regnvattnet som faller över Klippiga Bergen i Colorado, USA. Upptäckten visar hur lite vi egentligen vet om plastföroreningarnas spridning på planeten.

  Upptäckten gjordes av en slump när geologen Gregory Wetherbee analyserade insamlat regnvatten för att studera kväveföroreningar. Istället hittade han mikroplaster i olika färger.

  Fyndet har publicerats av US Geological Survey i studien ”It is raining plastic”. I en kommentar till The Guardian säger Gregory Wetherbee att den viktigaste slutsatsen man kan dra av studien relevant för allmänheten är att det finns mer plast runtomkring oss än vad vi kan se med blotta ögat och att plasten verkar ha blivit en del av vår miljö.

  Studiens resultat stämmer överens med en annan ny studie som hittat mikroplaster i Pyrenéerna, vilket indikerar att mikroplaster kan spridas med regn och vind. Andra studier har funnit mikroplaster i havsdjupet och i grundvatten.

  Trots forskning på området de senaste 10 åren vet vi mycket lite om mikroplasternas spridning i naturen. Exempelvis är  endast 1 % av den plast som beräknas finnas i havet kartlagd och studerad i forskningen.

  Däremot vet vi att människor får i sig mikroplaster motsvarande ungefär ett kreditkort i veckan, enligt en undersökning på uppdrag av WWF, som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om. 

   Effekterna av plastföroreningar på miljö och hälsa är dock ännu till stor del okänd. Men det är med största sannolikhet (och lite sunt förnuft) inte särskilt hälsosamt att andas in och svälja mikroplaster.


  SMB bevakar de globala plastföroreningarna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra