(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Efter brandkatastrofen spirar nu nytt liv

Foto: Lotta Risberg

Efter regn kommer solsken, sägs det. Branden i Västmanland som förra året ödelade närmare 15 000 hektar mark har gett plats åt nya växter och djur. Ekosystem med en biologisk mångfald utöver det vanliga börjar nu spira i de brandhärjade skogarna.  

Det är snart ett år sedan en av de största bränderna i modern svensk historia jämnade delar av skogen i Västmanland med marken. Utan regn och med gassande sol under lång tid tog branden snabbt fart och spred sig över ett område stort som 30 000 fotbollsplaner.  Ett flertal familjer fick fly sina hem, likaså ett stort antal tamdjur. Många fick se sina livs besparingar brinna upp, arven till kommande generationer.

Ur askan spirar dock nytt liv, vars villkor för att gro är just värmen från bränder. Svedjenävan blommar nu i de västmanländska skogarna, likaså stybbskål och olika murklor. Även frön från bland annat björk har börjat gro, liksom andra små livskraftiga växter.  Insekter som enbart kan leva i eller efter bränder fick chans att se dagens ljus. Fågelsången har däremot tystnat, enligt biologen Grzegorz Mikusinski i en artikel till DN. Föda för vissa fågelarter och boplatser för andra försvann med eldslågorna. Samtidigt lämnade den brända och döda skogen plats för nya fågelarter, såsom gärdsmygen och om några år, förhoppningsvis hackspettar tack vare alla de vedlevande insekter som nu kan kalasa på den döda veden. Även fåglar som trivs i öppnare landskap skulle kunna hitta till dessa områden, tror Grzegorz Mikusinski.

Många av de arter som nu kommer är rödlistade, något som bland annat länsstyrelsen i Västmanland tillsammans med Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen väljer att ta tillvara genom att avsätta runt 7000 hektar av den brända skogen till ett nytt naturreservat. Ett reservat som utan människans inverkan får utvecklas och förnya sig själv.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.