Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Den lilla staden Lytton i västra Kanada där extrema värmerekord sattes tre dagar i rad började strax därefter brinna och dess invånare fick snabbt evakuera. Den utveckling med extremvärme, torka och skogsbränder som nu drabbat västra USA och Kanada är oerhört oroande och ger en glimt av vad klimatkrisen för med sig.

  En olycka kommer sällan ensam. Det blev extra tydligt för invånarna i den lilla staden Lytton en bit utanför Vancouver i västra Kanada som tre dagar i sträck slog värmerekord med först 46,6 grader, som blev 47,9 grader för att öka ytterligare till 49,6 grader. Det är temperaturer som är långt ifrån det normala i Kanada och som snarare hör hemma i Mellanöstern.

  Enbart under måndagen slogs 103 värmerekord av den värmekupol (heat dome) som täckte mycket av västra Kanada och USA. Normalt är det 20-25 grader i regionen och på grund av dess typiskt milda klimat har invånare längs Stillahavskusten ofta inte luftkonditionering.

  Utan de klimatförändringar som människan har orsakat vore det i det närmaste omöjligt att nå sådana rekord i medeltemperaturer i juni. Chansen för en naturlig sådan händelse är en på tiotusen år. I det nuvarande förändrade klimatet är en extremt het junimånad vanlig och kan sannolikt hända två gånger på trettio år, säger Nikos Christidis, klimatforskare vid Storbritanniens Met Office. 2014 publicerade han tillsammans med andra forskare en studie i Nature Communications som visade att extremt varma somrar som tidigare inträffade kanske vart femtionde år nu inträffar vart femte år istället.

  Efter torka kommer eld

  Efter tre dagar av obeveklig hetta hoppades folket i British Columbia i Kanada och särskilt Lytton på en paus, men dessvärre förgäves. Under onsdagen bröt elden ut, precis som experter varnat för. På fredagsmorgonen pågick 119 bränder i British Columbia och premiärminister Justin Trudeau fick sammankalla en krisgrupp.

  Tidigare hade han varnat för att regionen var dåligt förberedd för att hantera denna typ av extremvärme och att det var en påminnelse om behovet av att ta itu med klimatförändringarna. Den extrema värmen gjorde även att helikoptrarna som användes för att bekämpa elden fick stanna på marken på grund av att motorerna överhettas.

  Lyttons borgmästare Jan Polderman vittnade för nyhetskanalen CBS News om hur den lilla staden snabbt brann ner under torsdagen, som till råga på allt var Kanadas nationaldag:

   Jag fick syn på vit rök i den södra delen av byn och inom 15 och 20 minuter var hela byn uppslukad av lågor.

  Den extrema värmen har redan varit dödlig. Enligt The Guardian rapporterades 486 plötsliga dödsfall under fem dagar i British Columbia under värmeböljan. Normalt skulle det vara cirka 165 plötsliga dödsfall under samma period. Många av dem som dog under femdagarsperioden var äldre, bodde ensamma och hittades i bostäder som var heta och dåligt ventilerade.

  En allt tydligare koppling

  Ett tydligt tecken på klimatkopplingen är den avsaknad av återhämtning på natten som normalt sker. I British Columbia har temperaturerna vid midnatt legat 2 grader högre än normalt för tiden. Forskare säger att denna kombination av dag- och nattvärme är mycket farlig för människor – en studie som publicerades förra året i Nature Communications visade att dessa sammansatta händelser är nära kopplade till utsläpp av växthusgaser.

  Liksom för Australiens terrängbränder och Kaliforniens skogsbränder blir klimatkopplingen allt tydligare och västra USA har redan fjolårets megabränder färskt i minnet. Enligt en studie har ytan som brinner i Kalifornien under sommarmånaderna juni till september ökat sedan 1970-talet med 800 procent och totalt har skogsbrändernas yta femfaldigats under samma tid.

  Enligt en studie i Science innebär varje grad högre temperatur 12 procent fler blixtnedslag, vilket ökar risken för att den torra växtligheten fattar eld. Det hände i Kalifornien där åskoväder med närmare 11  000 blixtnedslag på 72 timmar låg bakom många av skogsbränderna i samband med torka och rekordhöga temperaturer.

  Dessvärre är extremvärmen inte över för den här gången. Oroande rapporter börjar nu komma från bland annat den amerikanska delstaten Idaho där temperaturen nu ökar och ligger runt 40 grader och i Kalifornien har årets skogsbränder börjat oroväckande tidigt. Det positiva – om det finns något sådant – är att media varit snabba med rapportering och fördjupande diskussion. Det är i alla fall en början.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!