Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny studie som genomförts av forskare på Karolinska Institutet i Stockholm visar att elbilsanvändning och förbudet mot dubbdäck har lett till förbättrad luftkvalitet i staden. Detta har resulterat i bättre lungfunktion och minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar hos barn, rapporterar Mitti Stockholm.

  Studien visar att luftföroreningarna i Stockholm har minskat under de senaste 20 åren. Nedgången kan tillskrivas förbudet mot dubbdäck och ökad användning av elbilar, samt mer effektiva förbränningsmotorer och avgassystem.

  Enligt forskarna har de farliga partikelnivåerna minskat med ungefär 40 procent i Stockholm mellan 2016 och 2019 jämfört med 2002 och 2004. På vissa platser, som den hårt trafikerade Hornsgatan på Södermalm, hade nivåerna minskat med upp till 60 procent.

  Förbättrad lungkapacitet

  Enligt forskarna har den förbättrade luftkvaliteten lett till ökad lungkapacitet hos barn och unga. Studien visade dock också att resultaten varierar beroende på var barnen bor i staden. Barn som växte upp i områden med förbättrad luftkvalitet hade några procent bättre lungkapacitet jämfört med de som bodde i områden där luftkvaliteten inte hade förbättrats eller försämrats.

  Erik Melén, en av medförfattare till studien, betonade att lungfunktion som utvecklas under barndomen och tonåren följer individer in i vuxenlivet. Genom att förbättra luftkvaliteten minskar risken för att utveckla kroniska sjukdomar senare i livet.

  Zhebin Yu, en annan medförfattarna till studien, noterar att det mest betydande resultatet var en 20-procentig minskning av risken för påtagligt sänkt lungfunktion. Reducerad lungfunktion kan leda till kroniska lungsjukdomar som KOL, hjärt-kärlsjukdom och för tidig död.

  Positiva resultat

  Studien visar på tydliga fördelar med elbilar när det kommer till förbättrad luftkvaliteten och de hälsorelaterade fördelarna för barn. Nu när elbilar blir allt vanligare finns förhoppningen att luftkvaliteten fortsätter att förbättras och därmed även människors hälsa.

  Dock finns även studier som visar att även elbilar leder till sämre luftkvalitet, i synnerhet tyngre elbilar då partikelnivån ökar med ökad tyngd. Så, återigen, gång, cykel och kollektivtrafik påverkar absolut minst.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.