Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  En fjärdedel av biarter inte observerade sedan 1990

  Bild av Beverly Buckley från Pixabay Foto: Bild av Beverly Buckley från Pixabay

  En ny global studie visar att antalet rapporterade biarter minskat kraftigt mellan 1990 och 2015. En hel fjärdedel av kända biarter har inte observerats sedan 1990.

  Forskarna som genomfört den nya studien skriver att både vilda och domesticerade bin är viktiga pollinerare. Bin är ovärderliga för pollineringen av ungefär 85 procent av världens alla odlade grödor. Forskarna menar därför att det är oroväckande när det pågår en minskning av bin och att studiens resultat visar att snabba åtgärder behövs för att undvika ytterligare förlust av pollinerare.

  Det är en åsikt som de delar med andra forskare, bland annat Riccardo Bommarco, professor i lantbruksentomologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, som till SVT kommenterat studien.

  Det är en stark varningssignal att vi förlorar våra bin. Förstör vi för bina så förstör vi för oss själva, eftersom de bidrar med pollinering av våra jordbruksgrödor. Försvinner de, tar vi bort möjligheten att odla mat, säger Riccardo Bommarco till SVT

  I studien anges ett expanderande jordbruk vara en av de främsta förklaringarna till att så många biarter försvunnit. Sedan 1990-talet har det storskaliga jordbruket med monokulturer brett ut sig på flera kontinenter. 

  Stora landskap med monokulturer är en miljö där bin inte trivs. De behöver ett bo. Och så flyger de runt i landskapet och samlar in pollen och nektar. Då gäller det att det finns det. Vi har förstört många livsmiljöer som är viktiga för bina, säger Riccardo Bommarco till SVT

  En annan faktor som nämns i studien till att antalet biarter minskat sedan 1990-talet är bekämpningsmedel. Även här är ett expanderande jordbruk en bidragande orsak då användningen av bekämpningsmedlen ökat inom jordbruket. En tredje faktor till minskningen av biarter är enligt studien klimatförändringarna. 

  Eduardo Zattara, biolog vid Universidad Nacional del Comahue och Argentinas National Scientific and Technical Research Council (Conicet) och huvudförfattare till studien, säger till The Guardian att det ännu inte är en fullständig katastrof för bina, men att de heller inte direkt blomstrar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.