Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  En grönare Boris Johnson förväntas ha ett ambitiöst klimatmål till årsskiftet

  Storbritannien förbereder sig för att lägga fram sin nationella plan för framtida koldioxidutsläpp, innan FN: s klimatförhandlingar är avklarade. Premiärministern Boris Johnson som nyligen börjat profilera sig i gröna frågor förväntas komma med ett ambitiöst nationellt mål för att minska utsläppen väsentligt fram till 2030, eftersom Storbritannien kommer att vara värd för det uppskjutna Cop26-toppmötet nästa år.

  Förra veckan sparkade Boris Johnson sin närmaste medarbetare Dominic Cummings. En bidragande orsak påstås vara att Cummings ville att premiärministern skulle ta det försiktigt med att just profilera sig i gröna frågor. Cummings ansåg att klimatfrågan skulle skrämma bort alla arbetarklassväljare som han lyckats vinna med hjälp av Brexit. Premiärministern väljer nu att lyssna på andra i sin närhet, bland annat hans far Stanley Johnson och partner Carrie Symmonds, båda två kända miljöaktivister.

  Trots påstått galenskap och stadigt sjunkande populäritet ger Johnsons nya fokus på klimatfrågan hopp om ett ambitiöst nationellt bidrag (NDC) som uppföljning till Parisavtalet, något som ska fastställas till slutet av året. Varje land som undertecknade Parisavtalet satte upp ett NDC för att minska växthusgasutsläppen till 2030, men den inledande omgången 2015 var otillräcklig för att uppfylla Parismålet och därmed kommer varje land skärpa sitt NDC vart femte år.

  Under de senaste veckorna har Kina och Japan lagt fram löften om att nå noll koldioxidutsläpp till 2060 respektive 2050, men lämnar fortfarande frågor om specifika utsläppsminskningar under det kommande decenniet. FN har tydligt uppmanat världens stormakter att med sina NDC:er klargöra för kortsiktiga och långsiktiga åtaganden för koldioxidneutralitet inför Cop26 nästa år.

  I början av 2021 kommer länder som representerar mer än 65% av de globala koldioxidutsläppen och mer än 70% av världsekonomin förväntas ha gjort ambitiösa åtaganden för koldioxidneutralitet. Men vi springer fortfarande efter i loppet mot tiden. Varje land, stad, finansinstitut och företag bör anta planer för övergång till netto-utsläpp noll till 2050. sa FN: s generalsekreterare, António Guterres i Europeiska rådet under förra veckan.

  I Oktober 2020 höjde Europeiska kommissionens Europas föreslagna koldioxidutsläpp från 40 procent till minst 55 procent fram till 2030. Om England fortfarande var en del av EU skulle Johnson behöva följa mallen, men nu förväntas ett desto högre mål sättas för att föregå som ett gott exempel inför värdskapet för Cop26 2021. Nicholas Stern, ordförande för Grantham Research Institute vid London School of Economics, sa till The Guardian att Storbritannien borde sträva efter en minskning av utsläppen på 70% fram till 2030, och flera miljöaktivister vill sätta press på Johnsons inför beslutet i December.

  Storbritannien bör ta på sig sin rättvisa andel av globala utsläppsminskningar baserat på historiskt ansvar, vi måste gå längre och snabbare och sträva efter att till och med överskrida detta mål, samt leda globala ansträngningar för att minska klyftan mot en global temperaturökning på 1,5C., Skrev miljöaktivister till Johnson i ett öppet brev förra Fredagen.

  Storbritannien avser att publicera sitt NDC före ett avgörande möte mellan världsledare i slutet av November, något som Johnson och Guterres kommer att vara värd för. Klimatambitionstoppmötet kommer att äga rum den 12 december, femårsdagen för Parisavtalet. Världsledarnas virtuella möte ses som en kritisk milstolpe på vägen till Cop26 och Supermiljöbloggen kommer följa utvecklingen under slutet av året.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.