Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  En knuff i grön riktning?

  Nudging Foto: Fores (publicerad med tillstånd)

  En välvillig puff kan hjälpa människor att fatta mer miljövänliga beslut. Det visar en ny studie om så kallad ”nudging” som tankesmedjan Fores har gjort.

  Varje dag behöver vi människor fatta ett häpnadsväckande stort antal beslut. Eftersom hjärnan vill spara energi, är det omöjligt att alla beslut blir välgrundade och rationella – hur goda intentioner vi än har att handla på ett sätt som är bra för oss själva och för miljön.

  Ett sätt att hjälpa människor att ändra beteenden är så kallad nudging. Det är ett begrepp som länge varit populärt bland beteendeekonomer, men som på senare tid även har använts inom miljörörelsen.

  Genom att ge människor en mild psykologisk puff, kan man få dem att omedvetet göra val som är mer hållbara för miljön. I Köpenhamn målade man till exempel gröna fotspår för att leda folk till soptunnorna, vilket minskade nedskräpningen med 46 procent. Andra exempel är att sätta dubbelsidig utskrift som defaultval på skrivaren för att spara papper, eller ta fram e-formulär där ”grön” el är förval istället för ”grå” el.

  En styrka med nudging är att individen alltid har kvar sin valfrihet. Kritikerna menar dock att det påverkar människors förmåga och möjlighet att göra ett noggrant övervägande.

  Författarna till Foresrapporten Nudges nytt verktyg för minskad miljö- och klimatpåverkan har bland annat tittat på hur politiken kan använda sig av nudging samt på vilka möjligheter och risker som finns med metoden. En slutsats är att nudges kan vara ett viktigt verktyg för att minska vår påverkan på miljö och klimat men att både forskare och politiker behöver diskutera metoden mer. Den bör också ses som ett komplement och inte som ett alternativ till andra styrmedel.

  Lär dig mer om nudging

  Design to nudge and change behaviour: Sille Krukow at TEDxCopenhagen (videoklipp)
  Om nudging – vänliga knuffar mot klimatsmarta val (Klotet)
  Nudging. Ett verktyg för hållbara beteenden? Naturvårdsverkets rapport från 2014

  Seminarium om nudging i Almedalen

  Fores ordnar den 2 juli seminariet ”Är nudging det nya svarta inom miljöpolicy” i Visby. Bland andra deltar Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl och Mattias Svensson, författare till Miljöpolitik för Moderater.

  Tid: 2 juli, kl 12:00-12:34
  Plats: Sävesalen i Visby

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.