Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Energimyndighetens chef: ”100 procent förnybart, det kan vi ha”

  Generaldirektör Erik Brandsma menar att Sverige på sikt kan ha ett helt förnybart energisystem.

  I senaste avsnittet av SvD Näringslivs klimatpodd SvD 2 gradersom finns att lyssna på här, intervjuas Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma. Han menar att de senaste årens utveckling av förnybar energi i världen har gått fortare än någon kunnat tro. Exempelvis är solenergin nu snabbt på väg att bli konkurrenskraftig med konventionella kraftkällor som kolkraft och gaskraft.

  När det gäller utvecklingen i Sverige säger Erik Brandsma till Svd Näringsliv att ett helt förnybart energisystem i Sverige är fullt möjligt att nå.

  – 100 procent förnybart handlar om produktionskapaciteten. Det kan vi ha. Vatten kommer vara otroligt viktigt, vi ska vara väldigt måna om vår vattenkraft. Tillsammans med en del andra förnybara källor, tillsammans med överföringskapacitet, med lagringskapacitet och energieffektivisering, kommer vi kunna knäcka den här frågan i längden. Kanske inte till 2030 redan, men på sikt.

  Hur snabbt det kan gå att ställa om till ett helt förnybart energisystem beror enligt Erik Brandsma mycket på hur omvärlden utvecklar sig.

  Som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om har det stått klart sedan länge att det finns en riksdagsmajoritet för 100 procent förnybart i Sverige. Vänsterpartiet och Centerpartiet har slagit fast att målet ska vara 100 procent förnybart till år 2040. Miljöpartiet och Socialdemokraterna har i regeringsställning ännu inte satt något årtal, men man har gjort klart att Sverige på sikt ska ha 100 procent förnybar energi.

  I mars skrev Supermiljöbloggen om statistik från Eurostat som visade att Sverige år 2013 redan passerat sitt 2020-mål om 49 procent förnybart och kommit upp i 52,1 procent förnybart, vilket är bäst i EU.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!