Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Engagerande hållbarhetsturné för ungdomar drar genom Sverige

  Foto: Ungdomar.se

  På mentimeterknapparna svarar sex av ungdomarna i publiken att de tror att koldioxidhalten i atmosfären har minskat det senaste århundradet. ”Vilka Är Ni!?”, frågar Björn Fondén undrande till publikens skratt. Han leder hållbarhetsturnén We-Change tillsammans med Evyn Redar. 

  Nästan alla av de över 300 ungdomarna som svarade, 270 personer, gav däremot det rätta av de fyra alternativen – att koldioxidhalten ”har ökat crazy much”.

  Det var en av frågorna som togs upp under We_Change, en turné där gymnasieelever från hela landet blivit inbjudna att prata hållbarhet med makthavare och hållbarhetschefer.

  Några av de mest engagerande frågorna under Stockholmsmötet rörde social rättvisa, både i Sverige och globalt. Ungdomarna riktade hård kritik mot H&M:s fabrikslöner, och lät också Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr tänka till om varför förorterna porträtteras negativt i media.

  Turnén utgår från FN:s sjutton nya hållbarhetsmål som bland annat rör energi, miljö, social hållbarhet och mänskliga rättigheter.

  Jag tycker att det är jättebra eftersom man får en bättre inblick i allt och man får engagera sig, sa eleven Sofia Da Alesandro till SVT under Umeåmötet. ”Vi är ju ändå generationen som ska ändra allting, det känns lite så”, fortsatte hon.

  Initiativet har dragits igång av ungdomar.se.

  We_change handlar om att lyfta ungas röster och på riktigt inkludera dem i hållbarhetsfrågan och arbetet med FNs globala utvecklingsmål. Unga har en enorm potential och kraft att förändra, det är den möjligheten vi och alla samarbetsaktörer i projektet brinner för!, säger Kim Waller, VD för ungdomar.se. 


  We-change vänder sig även till lärare för att underlätta arbetet med hållbar utveckling. På we_change_lärare finns inspiration och material till klassen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra