Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Förra veckan röstade EU-parlamentet igenom förslaget om “rätten att reparera”. Syftet är att öka livslängden på produkter och därmed minska det elektroniska avfallet. 

  Förslaget om rätten att reparera kommer ursprungligen från EU-kommissionen som en del av unionens nya gröna giv. Nu när parlamentet har röstat igenom motionen hamnar frågan återigen hos kommissionen, som får i uppgift att utveckla konkret lagstiftning som ska främja möjligheterna att reparera främst elektroniska apparater.

  Tanken är att det nya ramverket ska göra att producenter i större utsträckning tar hänsyn till reparations- och återvinningsmöjligheterna när de utformar sina produkter. Målet är också att konsumenter ska få större tillgång till så väl reparationsinstruktioner och extradelar, till exempel genom nya specifika regelverk kring producentens ansvar att tillhandahålla sådana.

  En förändring som lär följa på omröstningen är införandet av obligatoriska märkningar om förväntad hållbarhet och möjligheterna att reparera olika produkter. Målet är att detta ska kunna implementeras redan år 2021. Andra förslag som ligger på bordet handlar exempelvis om att införa standardiserade laddare för elektroniska produkter.

  Kampen för rätten att reparera har letts av den ledamoten David Cormand, som representerar det franska miljöpartiet Europe Écologie Les Verts. Frankrike är något av ett föregångsland inom unionen när det gäller “rätten att reparera” och har redan en nationell märkning för tekniska prylar som anger hur reparationsvänliga de är samt lagstiftning mot planerat åldrande.

  Undersökningar visar att åtgärder som syftar till att öka produkters livslängd har stort folkligt stöd inom EU. Så mycket som 77 procent av unionens medborgare uppger att de hellre skulle laga än byta ut sina prylar och 79 procent tycker att det borde finnas ett lagligt producentansvar för att säkerställa möjligheten att reparera produkter.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.