Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Enligt AI:n – därför engagerar vi människor oss inte mer för miljön

  Googles trendrapport för 2022 visar en synbar tendens – trots att vi står inför massiva miljöutmaningar som klimatförändringar, brist på biologisk mångfald samt kemikalier och mikroplaster i överflöd, är det inte främst lösningar på dessa problem vi söker efter. ChatGPT ger oss några rimliga orsaker till varför det ser ut så här.  

  Frågor som toppar svenskarnas Google-sökningar är bland annat vad NATO och en oligark är. Det närmaste miljö man kommer bland toppsöken handlar om energi, men med vinkeln varför den är så dyr. Det här, till synes, stora ointresset för miljöproblemen kan te sig helt obegripligt när hoten kanske aldrig varit så allvarliga. 

  För att söka svar på varför det är så här, varför människor inte visar större miljöengagemang, frågade SMB ChatGPT om denna visste svaret. Och ja, det visade sig att den både kände till problematiken och svarade med flera möjliga orsaker:

  • Brist på medvetenhet: Många människor kanske inte är medvetna om de miljöfrågor som finns eller i vilken utsträckning de påverkar vår planet. Detta kan bero på bristande utbildning eller låg exponering för information om dessa frågor.
  • Ointresse: Vissa människor kanske helt enkelt inte är intresserade av miljöfrågor och kanske inte ser dem som en prioritet.
  • Överväldigande: Det finns så många miljöfrågor att tänka på att vissa människor kan känna sig överväldigade och kanske inte vet var de ska börja. Detta kan leda till brist på åtgärder eller engagemang i dessa frågor.
  • Misstro: Vissa människor kanske inte tror att miljöproblem är verkliga eller att de orsakas av mänsklig aktivitet. Detta kan leda till bristande engagemang i dessa frågor.
  • Tid och resurser: Många människor är upptagna med sitt dagliga liv och kanske inte har tid eller resurser att engagera sig i miljöfrågor.
  • Politiska faktorer: Miljöfrågor kan ofta politiseras, och vissa människor kan undvika att engagera sig i dem på grund av sina politiska åsikter eller tillhörighet.

  Som en sista sammanfattning skriver AI-verktyget även detta: 

  Sammantaget finns det många faktorer som kan bidra till ett bristande engagemang i miljöfrågor. Det är viktigt för människor att vara medvetna om dessa frågor och att vidta åtgärder för att ta itu med dem för att skydda vår planet och bevara den för framtida generationer.

  Fint ändå att en AI kan se att det är viktigt med miljön och att den uppmanar oss att skydda vår planet. Tänk om vi människor hade samma kapacitet att inse detta?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!