Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Eon och Vattenfall: Möjligt med ett helt förnybart elsystem inom 20 år

  Att bygga nya kärnkraftsreaktorer i Sverige är i dag en icke-fråga, enligt bolagen.

  DN debatt skriver i dag Jonas Abrahamsson och Magnus Hall, koncerncheferna för Eon respektive Vattenfall, om hur de ser på framtiden för det svenska elsystemet. Bland annat slår de fast att det inte kommer bli någon ny kärnkraft i Sverige.

  Det senaste decenniet har diskussionen främst handlat om möjligheten att bygga ny kärnkraft och politiken har ändrats så att gamla reaktorer teoretiskt kan ersättas med nya. Men låt oss vara tydliga: Nya reaktorer i Sverige är en icke-fråga, överspelad av såväl teknologiutvecklingen som ekonomiska realiteter.

  De två koncerncheferna skriver också att Eon och Vattenfall ”fullt ut stödjer” regeringspartiernas mål om att Sverige ska ha ett helt förnybart elsystem. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ställa om till 100 procent förnybart på 20 år, något energibolagen inte ifrågasätter även om de påpekar att ”det inte finns anledning att ha en gräns vid just 20 år”.

   

  Det stora problemet just nu för Eon och Vattenfall är i stället effektskatten, som bolagen menar ”omedelbart helt behöver tas bort för att det ska finnas någon chans att driva de återstående sex reaktorerna efter 2020”.

  Utan tydligt förändrade villkor kommer därför ytterligare nedläggningsbeslut att bli oundvikliga i närtid, vilket skulle kräva enorma investeringar för att på kort tid bygga om stora delar av vårt elsystem. Energibalansen kan kompenseras om rätt förutsättningar ges för en omfattande utbyggnad av vindkraft, men med ökad andel väderberoende produktion ställs elförsörjningen inför andra svårigheter.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra